jadransko jonski autoput
Planirana trasa Jadransko-jonskog auto-puta kroz BiH i Crnu Goru

Projekat Jadransko-jonskog auto-puta kroz Hercegovinu do kraja godine: Evo gdje će se spojiti sa Crnom Gorom

Podijeli

Izrada glavnog projekta Jadransko-jonskog auto-puta kroz BiH, posebno dionice Stolac – Počitelj, koja povezuje koridor Vc od međuregionalnog čvora Počitelj do magistralnog puta M.17.3 Stolac – Neum (23,5 km), trenutno je u toku i planira se završiti ove godine, potvrdili su iz Javnog preduzeća Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine (JP Autoceste FBiH).

V.d. direktora JP Autoceste FBiH, Denis Lasić, rekao je da se u sklopu glavnog projekta izrađuju elaborati eksproprijacije kako bi se pokrenuo proces gradnje, a saglasnosti i dozvole za izgradnju se istovremeno prikupljaju zajedno s izradom projektne dokumentacije, piše Večernji list BiH.

Ukupna dužina Jadransko-jonske auto-puta kroz Bosnu i Hercegovinu iznosi 102,6 kilometara. Trasa auto-puta počinje na međuregionalnom čvoru Počitelj, povezujući koridor Vc s auto-putem na magistralnom putu M.17.3 Stolac – Neum. Završava na granici s Crnom Gorom, na stacionaži 102 + 653, kod mjesta Nudo u blizini Grahova.

Dionica Stolac – Počitelj, dužine 23,5 km, projektovana je sa po dva kolovoza, svaki s dvije saobraćajne trake i jednom zaustavnom. Projektovana širina asfalta iznosi 10,50 metara, a uz prisustvo nekoliko ključnih objekata poput vijadukta, mosta i tunela, auto-put će predstavljati važan korak u saobraćajnoj povezanosti Bosne i Hercegovine s evropskim saobraćajnim sistemom.

Ova inicijativa, dio šireg okvira Jadransko-jonskog saobraćajnog koridora, predstavlja ključni element regionalnog razvoja, jačajući povezanost Bosne i Hercegovine s ostalim evropskim državama i podstičući privredni, turistički i poljoprivredni sektor. Realizacijom ovog projekta, Bosna i Hercegovina postaje dio paneuropskog sistema auto-puteva, omogućavajući joj brzu i praktičniju povezanost s raznim tržištima.