business, meeting, ceo, managers
Foto: pressfoto, Freepik

Izvršni direktori se plaše da njihove kompanije neće preživjeti 10 godina

Podijeli

Sve više rukovodilaca osjeća se bolje u vezi s globalnom ekonomijom, ali i sve veći broj ne misli da će njihove kompanije preživjeti narednu deceniju zbog pritiska tehnologije poput vještačke inteligencije (AI) i klimatskih promjena, pokazalo je novo istraživanje jedne od najvećih svjetskih konsultantskih kuća, PwC.

Istraživanje više od 4.700 izvršnih direktora širom svijeta objavljeno je u ponedjeljak dok su se poslovne elite, politički lideri i aktivisti okupili na godišnjem sastanku Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) u Davosu, u Švajcarskoj, i pokazalo je mješovitu sliku o perspektivi narednih godina.

Od svih ispitanih direktora, 38 odsto je bilo optimistično u pogledu snage ekonomije, u odnosu na 18 odsto prošle godine, kada je svijet bio zarobljen u visokoj inflaciji, slabom rastu, rastućim kamatnim stopama i još mnogo toga.

Očekivanja izvršnih direktora o ekonomskom padu pala su na 45 odsto sa rekordnih 73 odsto prošle godine, a manje njih smatra da je njihova kompanija vrlo izložena riziku od geopolitičkog sukoba, pokazala je anketa, uprkos ratovima u Ukrajini i na Bliskom istoku, uključujući poremećaje u globalnoj trgovini zbog napada jemenskih Huti pobunjenika na komercijalne brodove u Crvenom moru.

Čak i sa poboljšanim ekonomskim izgledima, izazovi nijesu blizu kraja, a Svjetska banka je prošle sedmice rekla da očekuje da će globalna ekonomija usporiti treću godinu zaredom 2024, podsjeća Euronews Business.

Rukovodioci su se u međuvremenu osjećali lošije u pogledu izgleda sposobnosti njihovih kompanija da prebrode velike promjene.

Istraživanje pokazuje da je 45 odsto ispitanika bilo zabrinuto da njihova preduzeća neće biti održiva za jednu deceniju bez ponovnog pronalaženja, u odnosu na 39 odsto prošle godine.

Izvršni direktori kažu da pokušavaju napraviti promjene u poslovanju, ali nailaze na prepreke zbog propisa, nedostatka vještina među radnicima i još mnogo toga.

“Bilo da se radi o ubrzavanju uvođenja generativne AI ili izgradnji njihovog poslovanja kako bi se suočili s izazovima i mogućnostima klimatske tranzicije, ovo je godina transformacije”, rekao je Bob Moric, globalni predsjednik PwC-a.

AI je viđen i kao način da se pojednostavi poslovanje i kao slabost. Gotovo tri četvrtine direktora reklo je da će “to značajno promijeniti način na koji njihova kompanija stvara, isporučuje i ostvaruje vrijednost u naredne tri godine”, nalaz je PwC-a.

Više od polovine izvršnih direktora reklo je da će AI poboljšati njihove proizvode ili usluge, ali 69 odsto ih je navelo da je njihovim radnicima potrebna obuka kako bi stekli vještine za korištenje te tehnologije u razvoju.

Takođe su bili zabrinuti kako će AI povećati rizike sajber sigurnosti i dezinformacije.

Organizatori skupa u Davosu upozorili su prošle sedmice da prijetnja koju predstavljaju dezinformacije zasnovane na vještačkoj inteligenciji, kao što je stvaranje sintetičkog sadržaja, predstavlja najveću svjetsku kratkoročnu prijetnju.

Još jedno svjetsko istraživanje objavljeno oko Davosa, Edelman Trust Barometer od strane firme za odnose s javnošću Edelman, kaže da se inovacijama loše upravlja i da povećava polarizaciju, posebno u zapadnim demokratijama.

“Inovacija je prihvaćena samo ako postoji osjećaj da gledamo širu sliku o tome kako brinemo o ljudima čiji će se poslovi promijeniti, kako će naučnici razgovarati s ljudima direktno kako bi oni to razumjeli”, ocijenio je izvršni direktor Richard Edelman za Associated Press u ponedjeljak.

„I konačno, na jedan način na drugi, AI je pristupačna i olakšava ljudima život“, dodao je.

Slično AI, istraživanje PwC-a pokazuje da je klimatska tranzicija i prilika i rizik. Sve veći broj izvršnih direktora – skoro trećina – kaže da se očekivalo da će klimatske promjene promijeniti način na koji rade u naredne tri godine.

Više od tri četvrtine rukovodilaca reklo je da su započeli ili završili promjene u cilju povećanja energetske efikasnosti, ali samo 45 odsto ih je navelo da su postigli napredak u uzimanju klimatskih rizika u obzir u finansijskom planiranju.

Istraživanje PwC-a na 4.702 izvršna direktora u 105 zemalja i teritorija sprovedeno je od 2. oktobra do 10. novembra.

Comments are closed.