zlato, gold
Foto: Michael Steinberg, Pexels

Analitičari UBS-a: Cijene zlata će skočiti 10 odsto

Podijeli

Cijene zlata mogle bi zaključiti godinu za čak 10% iznad trenutnih nivoa zbog potencijalnog smanjenja kamatnih stopa, rekli su stratezi UBS-a, uprkos padu na početku 2024.

Bilješka UBS-a objavljena u petak opisala je nedavna kretanja cijena kao “manja” u kontekstu uspona plemenitog metala za 15% do 2023. i rekla da se “ne smije potcijeniti moć smjera politike [američkih Saveznih rezervi Fed]”.

Zlatna poluga ostaje iznad psihološkog nivoa od 2.000 dolara za uncu, rekli su stratezi UBS-a, predviđajući rast na 2.250 dolara za uncu do kraja godine, uprkos kratkotrajnoj volatilnosti.

Analitičari Scotiabanka zadržali su opreznije izglede, ali su revidirali svoje smjernice za cijene na više. U saopštenju od ponedjeljka, rekli su da su usvojili više cijene zlata i srebra za ovu i sljedeću godinu, te pomjerili svoju prognozu za zlato na kraju godine na 2.000 dolara po unci, s prethodnih 1.900 dolara.

Na cijene zlata mogu uticati faktori uključujući geopolitičku nestabilnost i tržišnu nesigurnost — što može povećati privlačnost poluga kao imovine „sigurnog utočišta” — i kamatne stope, koje mogu ulaganja s višim prinosima učiniti privlačnijima kada se prikupe.

Tržišta su sve nesigurnija da će Fed započeti sa smanjenjem kamatnih stopa u martu. Trenutne cijene smanjuju vjerovatnost na oko 48%, prema CME-ovom alatu FedWatch, u odnosu na čak 81% prije nešto više od nedjelju dana. To je s dva ključna saopštenja o američkom ekonomskom rastu u četvrtom kvartalu 2023. i indeksu cijena izdataka za privatnu potrošnju koji tek dolaze ove sedmice.

Ulagači takođe prate nadolazeće sastanke o monetarnoj politici u Banci Japana u utorak i Evropskoj centralnoj banci (ECB) u četvrtak.

Zlato je doseglo nekoliko rekordnih vrijednosti krajem prošle godine i zabilo se na rekordnih 2.078 dolara po unci, prema Svjetskom vijeću za zlato. Analitičari su porast povezali s očekivanjima kamatnih stopa i globalnom nestabilnošću koja proizlazi iz sukoba Izraela i Hamasa.

Spot zlato je u 13:00 palo za 0,26% na 2.024 dolara prema londonskom vremenu u ponedjeljak.

SEEbiz/Investitor