Bernar Arno, Bernard Arnault, LVMH
Arno (YouTube scr)

Louis Vuitton dobija porodično pojačanje: Arno uključuje još dva sina u odbor direktora LVMH-a

Podijeli

Bernar Arno će nominovati još dva svoja sina u odbor LVMH-a, čime će dodatno učvrstiti vlast sljedeće generacije kontrolne porodice nad najvećom svjetskom luksuznom grupom.

I Alexandre (31) i Frédéric (29) biće predloženi kao kandidati za odbor, prema izvorima koji su upoznati s tom odlukom.

LVMH će u četvrtak objaviti godišnje rezultate poslovanja, a pred dioničarima će odluka o novom odboru direktora biti na godišnjoj skupštini u aprilu.

Porodica Arno posjeduje više od 48 odsto dionica LVMH-a i oko 64 posto glasačkih prava.

LVMH je odbio da komentariše nominacije, o čemu je prvi izvijestio francuski list La Lettre.

Porodično pojačanje

Alexandre i Frédéric pridružiće se starijoj braći i sestrama Delphine (48), i Antoineu (46), u LVMH-ovom odboru, ostavljajući Jean (25), kao jedinog člana uže porodice koja nije u odboru.

Svih petoro djece Arnoa radi u različitim dijelovima grupe, a analitičari svaki novi sastanak pokušavaju da iskoriste za prognozu nasljedstva kompanije.

Arno je podigao starosnu granicu za izvršnog direktora na 80 godina 2022. godine, produžavajući vrijeme vlastitog boravka na čelu modnog giganta.

Ranije ovog mjeseca, Frédéric je promovisan u šefa LVMH satova, što uključuje brendove Tag Heuer, Hublot i Zenith. Alexandre je tri godine nadgledao komunikacije u američkoj draguljarnici Tiffany & Co.

“Nasljeđe nije tema o kojoj danas razmišljamo. Doći će u svoje vrijeme. I on je majstor u određivanju vremena”, rekao je Frédéric u intervjuu za Financial Times, misleći na svog oca.

Delphine, najstarija od Arnoove djece, prošle godine je preuzela dužnost izvršnog direktora modne kuće Dior — drugog po veličini brenda grupe nakon Louis Vuittona — i sjedi u izvršnom odboru LVMH-a.

Antoine se nedavno povukao sa pozicije izvršnog direktora u brendu kožne galanterije Berluti da bi vodio porodičnu holding kompaniju Christian Dior SE, pored toga što je bio šef imidža i održivosti grupe.

Jean vodi izradu satova u kući modne i kožne galanterije Louis Vuitton.

Promjene u kritičnom periodu

Promjene dolaze u delikatnom trenutku za luksuznu industriju, koja se prilagođava normalnijim stopama rasta nakon trogodišnjeg procvata tokom pandemije koronavirusa. LVMH je bio jedan od glavnih dobitnika u tom periodu, postižući rekordnu prodaju i profit te uspio da Louis Vuitton učini prvim luksuznim brendom na svijetu s više od 10 milijardi eura godišnje prodaje.

Međutim, od prošle godine, povećani troškovi života na srednju klasu u SAD-u i Evropi, zbog agresivnog povećanja kamatnih stopa, umanjili su potrošnju, dok je oporavak Kine – važnog tržišta za LVMH – od oštrih pravila karantina zbog Covida bio sporiji nego što su neki očekivali.

Dionice u velikim luksuznim grupama smanjile su se u odnosu na istorijske maksimume od prošlog proljeća jer su investitori dovodili u pitanje izglede za dalji rast. Dionice LVMH-a pale su više od 22 odsto u posljednjih šest mjeseci na tržišnu vrijednost od 330,8 milijardi eura, uprkos rastu prodaje od 10 odsto u prvih devet mjeseci prošle godine.