Šef Amazona tvrdi: “Džef Bezos je najneobičniji poslovni lider naše ere”

Podijeli

Izvršni direktor Amazona Endi Džesi nije zainteresovan da se poredi sa svojim prethodnikom koji je nosio kaubojski šešir i koji je pažljivo pratio ravnotežu između posla i života.

Džesu je rekao izvršnom direktoru Fortunea Alanu Mariju na večeri na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, u Švajcarskoj, u četvrtak da je njegov prethodnik, osnivač Amazona Džef Bezos, jedinstven.

„Učio sam od nekoga ko je vjerovatno najneobičniji poslovni lider naše ere“, rekao je.

Džesi je dodao da je imao “sreću” što je blisko sarađivao sa Bezosom 20 od svojih 26,5 godina u Amazonu, ali je bio stidljiv govoreći šta ga je tačno razlikovalo od Bezosa. Tvrdio je da se izazovi s kojima se suočava na čelu Amazona razlikuju od onoga što je iskusio Bezos.

„Mislim da je svaka era poslovnog vodstva… drugačija“, rekao je. „Kada sam počeo da radim, niko zaista nije predvidio da će pandemija trajati toliko dugo, da će doći Omikron, doći će rat u Ukrajini i inflacija – ima mnogo stvari koje se dešavaju svuda i morate se samo prilagođavati i to je ono što smo nastojali da uradimo kao tim.”

Iako je Džesi radio na tome da odvoji teškoće svog prethodnika od svojih, on je naslijedio mnoge probleme od Bezosa, uključujući gubitke u strimingu i usporavanje rasta prodaje i isporuke, ocjenjuje Fortune.

Džesi je preuzeo dužnost izvršnog direktora nakon što je Bezos podnio ostavku u julu 2021. kako bi se fokusirao na filantropiju i razvoj svoje raketne kompanije Blue Origin. Džesi se pridružio Amazonu 1997. kao marketing menadžer i pokrenuo platformu za računarstvo u oblaku Amazon Web Services (AWS) sa Bezosom 2006. AWS je pomogao u generisanju 13 milijardi dolara od Amazonovog prihoda od 21 milijardu dolara u 2020, što mu je, zajedno sa Džesijevim statusom insajdera i dugim stažom, utrlo put do pozicije generalnog direktora.

Bezosov odlazak bio je dio desetljeća dugog trenda odlaska ili zamjene legendarnih lidera, često osnivača u Big Tech-u. Tim Kuk preuzeo je Appleove uzde od Stiva Džobsa 2011, Satja Nadela je preuzeo Microsoft od Stiva Bolmera 2014, a Sundar Pičau je postao izvršni direktor Googleove matične kompanije Alphabet Inc. u decembru 2019. godine.

Dok se znalo da je Bezos bio konkurentan i intenzivan, Džesu je poznat po tome što je diplomatskije prirode. Postati izvršni direktor najveće svjetske kompanije za e-trgovinu nije bio dio njegovog prvobitnog profesionalnog plana.

“Bila sam iznenađen”, rekao je on ranije za Vanity Fair. „Nijesam to očekivao, nijesam žudio za tim, volio sam svoj trenutni posao, ali očigledno sam bio polaskan i uzbuđen zbog te mogućnosti.”

Džesijeva poniznost nije ga spriječila da spusti nogu kada je to bilo potrebno, uključujući i sve oštrije pozive da se radnici na daljinu vrate u kancelarije. U avgustu, generalni direktor rekao je za udaljene radnike da “vjerovatno neće uspjeti” ako odbiju da se pridržavaju njegovog trodnevnog hibridnog plana rada. Džesi ima salu za sastanke zvanu “Chop”, gdje je poznat po tome što uništava velike ideje zaposlenih, javio je Business Insider.

Njegov uspon u rangu i nesentimentalan stav prema Amazonu ogleda se u njegovom pristupu rastu kompanije, gdje je u velikoj mjeri pokušavao da je zadrži na putu koji je izgradio njegov prethodnik dok je smanjivao neke od Amazonovih pretjeranih investicija. U septembru 2022. Amazon je otkazao ili zatvorio 44 skladišta i odgodio još 25. Ranije ovog mjeseca, kompanija je otpustila stotine zaposlenih u sektorima za filmove i streaming Amazon MGM Studios, Prime Video i Twitch. Ukinuo je 27.000 radnih mjesta širom kompanije 2023, uključujući nekoliko stotina u odjeljenju Alexa.

Džesijeva misija da stabilizuje kompaniju bila je uspješna. Prihodi u trećem kvartalu 2023. su porasli 13% na 143,1 milijardu dolara u odnosu na prethodnu godinu. Amazonove dionice porasle su za 85% u posljednjih pet godina i 20% u posljednjih šest mjeseci sa tržišnom kapitalizacijom od 1,60 biliona.

Džesi je u četvrtak za Fortune rekao da se Amazon planira fokusirati na rastućeg pružaoca zdravstvenih usluga zasnovanog na pretplati One Medical i Prime streaming usluge, kao i na projekat koji će povećati širokopojasne internet veze, posebno u ruralnim zajednicama.

“To je velika kapitalna investicija, ali mislim da će pomoći mnogim ljudima i da će biti dobar posao”, rekao je Džesu.

Comments are closed.