Lufthansa airplane
Foto: Stefan Sauer/dpa

Ugroziće konkurenciju: Brisel blokirao Lufthanzu da preuzme 41% udjela u bivšoj Alitaliji

Podijeli

Regulatorno tijelo Evropske unije za zaštitu unutrašnjeg tržišta u utorak je provizorno blokiralo plan njemačke Lufthanze (Lufthansa) da preuzme udio u državnom prevozniku Italija trasporto aero (Italia Trasporto Aereo – Ita).

Prema preliminarnim rezultatima istrage, spajanje može da ugrozi slobodu konkurencije na pojedinim linijama, saopštila je Evropska komisija, izvršni organ EU.

Konkretno, na pojedinim direktnim linijama između Italije i srednjoevropskih zemalja, Lufthanza i Ita su sada direktni konkurenti.

Pošto te linije pokrivaju još samo budžetski prevoznici poput Ryanair-a, često polazeći sa perifernih aerodroma, spajanje Lufthanze i Ita može da omogući netržišno diktiranje cijena.

Lufthanza je u višemjesečnoj antikartelskoj proceduri već ponudila neke ustupke, ali nije saopštila detalje. Komisija obično u takvim slučajevima zahtijeva razvezivanje ponude na linijama kojima novi partneri mogu da dominiraju.

Prema dogovoru, Lufthanza će od italijanske vlade za 325 miliona eura preuzeti 41 odsto kapitala u Ita, a pod određenim uslovima od 2025. još 49 odsto. Preostalih 10 odsto može da preuzme kasnije.

Formirana 2020. godine, Ita je 2021. preuzela poslove propale Alitalije, ali nije i njena pravna nasljednica, mada jeste preuzela i dozvole za polijetanje i slijetanje stare kompanije, kao i brenda.

Stoga je pod novim krovom moguća reaktivacija legendarnog brenda.

dpa/Investitor