željezara nikšić tosyali, toščelik

Ko je ovo potpisao? Ako EPCG proda Željezaru, turskom Tosyaliju mora da plati 5 miliona eura

Podijeli

Ako Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) proda Željezaru ili bilo koji dio od njene imovine u narednih pet godina prethodnom vlasniku nikšićke fabrike turskoj Tosyali grupi mora isplatiti pet miliona eura.

To je predviđeno ugovorom o kupoprodaji koji je EPCG sklopila sa Tosjali grupom kada je preuzela Željezaru.

Nezvanične informacije “Vijesti” u vezi ove ugovorne klauzule potvrđene su zvanično u državnoj energetskoj kompaniji.

Ova ugovorna klauzula je jedno od pitanja koje je pokrenuto tokom razgovora koje su, prema nezvaničnim informacijama, imali zainteresovani investitori koji su spremni da investiraju u nikšićku fabriku, odnosno, da je kupe, ali nijesu spremni da plaćaju i ovih pet miliona eura.

Međunarodni javni poziv za zakup proizvodnik kapaciteta u Željezari – Čeličane i Kovačnice ističe danas, a neki od potencijalnih planiraju da dostave ponude za kupovinu, a ne za zakup.

“Ugovorom o prodaji, zaključenim između Toscelik Profil Ve Sac Endustrisi As kao prodavcem i EPCG kao kupcem, definisano je da ako EPCG u roku od pet godina nakon datuma prenosa prava svojine i prenosa prava korišćenja i predaje pokretnih stvari, koje čine imovinu prodavca u skladu sa ugovorom i zakonom, EPCG prenese pravo svojine, pretvori u otpad ili uništi nepokretnu imovinu ili mašine i proizvodnu opremu, EPCG će kao kupac biti u obavezi da prodavcu izvrši dodatnu uplatu u iznosu od 5.000.000,00 eura bez odlaganja. Ugovorom je dalje propisano da se prenos prava svojine ili prava korišćenja imovine na povezano društvo EPCG kao kupca (povezano društvo u smislu Zakona o privrednim društvima), neće smatrati prenosom vlasništva i EPCG kao kupac neće biti dužan izvršiti dodatnu plaćanje iz ovog člana. Dalje je propisano da ako EPCG kao kupac prenese pravo svojine nad imovinom na povezano društvo, ovaj član će se primijeniti osim ako kupac ne prenese i ovu obavezu dodatnog plaćanja na povezano društvo u korist prodavca”, rečeno je zvanično iz EPCG.

Iz državne energetske kompanije tvrde da nije otuđen (prodat) bilo koji dio imovine Željezare koji bi mogao biti osnov za pokretanje klauzule iz ugovora koji je EPCG imala sa prethodnim vlasnikom.

Oglasili prodaju dvije lokomotive

Željezara je u aprilu prošle godine javno oglasila u jednom dnevnom listu prodaju dvije lokomotive, model 744 proizvedene u nekadašnjem SSSR-u 1971. godine ukupne težine 78 tona.

U tom oglasu je navedeno da lokomotive nijesu u upotrebnom stanju, da im nedostaju djelovi koji su potrebni za rad, pa ih je moguće procijeniti i kvalifikovati samo kao staro željezo.

Početna cijena ovih lokomotiva je bila 37.752 hiljade eura i ona je data na osnovu procjene koju je uradila državna željeznička kompanija “Montekargo”.

Ovim pozivom je bilo definisano da se kupcu omogući da u halama nikšićke fabrike radi na eventualnom servisiranju ovih lokomotiva i da ih izmjesti u roku od 60 dana od dana zaključenja ugovora.

“Vijesti” su juče pitale Željezaru da li su ove lokomotive prodate, ako jesu ko je kupac i za koju cijenu ih je prodao, ali dok zaključenja teksta iz fabrike kojom odnedavno rukovodi izvršna direktora Nevenka Janković do zaključenja teksta nije odgovoreno. Naknadno su upućen pitanja na ovu temu Odboru direktora od kojeg “Vijesti” očekuju odgovor.

Ako su lokomotive prodate to bi značilo da EPCG mora odmah Tosjali grupi isplatiti pet miliona eura.

Iz nikšićke fabrike izostao je odgovor na pitanja da li, kome i po kojoj cijeni prodato i 858,840 kilograma otpadnog željeza čiju je prodaja oglašena u aprilu prošle godine. Ovaj otpad je nuđen po cijeni od 223,298,40 eura.

Kompanija Endek iz Švajcarske ponudila je Vladi i Elektroprivredi (EPCG) da kupi nikšićku Željezaru. Svoje namjere potencijalni investitor saopštio je početkom januara na sastanku u sjedištu Ministarstva energetike kojme su prisustvovali predstavnici više ministarstava, kabineta predsjednika države i nekoliko državnih energetskih kompanija.

Za zakup nikšićke Željezare zainteresovani su i potencijalni investitori iz Švedske, odnosno konzorcijum koji čine “Uber Nordic” i “Kvalitetsbygg”. Kako je ranije sapšteno iz Ministarstva energetike, tu firmu konkretno zanima investiranje i pokretanje proizvodnje. Finansijski direktor, Frederik Aker, i stručni konsultant kompanije “Uber Nordic”, Radovan Perović, prethodno su predočili modele investiranja kompanije do 70 miliona eura u opremu i pogone Željezare i posebno naglasili namjeru za dugoročnu investiciju uz postepeno povećanje broja zaposlenih. Za fabriku su interesovanje kompanije “Duferco” iz Luksemburga i austrijske kompanije “Safin Handelsges”.

Državna energetska kompanija gazduje nikšićkom Željezarom od januara prošle godine, ali pokretanje proizvodnje u pogonima Čeličane i Kovčnice pod okriljem EPCG nije bilo moguće, zbog strogih pravila o državnoj pomoći.

Zemljište za “Sunčani grad” nije ušlo u javni poziv za zakup Željezare

Iz EPCG su kazali da zemljište na kojem je planirana realizacija projekta “Sunčani grad” nije obuhvaćeno Javnim pozivom za zakup Željezare.

“Zemljište na kojem se planira realizacija projekta izgradnje stambeno-poslovnog kompleksa “Sunčani grad” nalazi se van fabričkog kompleksa Željezare, tako da isto nije u funkciji proizvodnje u Željezari, pa samim tim nije ni predmet javnog poziva za zakup”, kazali su u EPCG.

Pojašnjeno je da prema javnom pozivu za davanje u zakup proizvodnih kapaciteta u kćerki kompaniji predmet zakupa su proizvodni pogoni Čeličane i Kovačnice.

“U Čeličani – staru pripremu uloška, novu pripremu uloška, pećnu halu, livnu halu, kokilnu halu i žarnu halu. U kao i Kovačnicu i to: halu kovačnice, halu senzimira, halu rotacione i halu kombinovane valjaonice. Uz to, predmet zakupa su zgrada SIK-a, kao i hala otpreme i magacini, ukupne površine cca 95.000 metara kvadratnih, uz upotrebu ostalih pripadajućih djelova u funkciji proizvodnje čelika i to mehaničke i konstrukcione radionice, energetike i saobraćaja”, navedeno je iz EPCG.