Netflix
Foto: Mollie Sivaram, Unsplash

Wall Street: Netflix dobitnik dana, S&P 500 nadomak rekorda svih vremena

Podijeli

Ključni berzanski indeks na Wall Streetu, S&P 500, porastao je u srijedu a Netflix je predvodio širi rast među tehnološkim imenima, gurajući šire tržište do novih visina.

Referentni indeks S&P 500 popeo se za 0,2%, na putu da postigne novi rekord na zatvaranju svih vremena. Tehnološki zahtjevan Nasdaq Composite napredovao 0,4%. Dow Jonesov industrijski prosjek trgovalo se niže za 33 boda, ili 0,1%, oštećeno padovima u Verizonu i 3M dan nakon svake iskazane zarade.

Dionice Netflixa porasle su više od 10% nakon što je streamer objavio da je njegov ukupni broj pretplatnika dosegao najveći nivo svih vremena od 260,8 miliona. Prihod je nadmašio procjene analitičara, kao i smjernice zarade za tekući kvartal.

Izvještaj o zaradi “prilično je pristojan vjetar u leđa”, rekao je Čarli Ripli, viši strateg u Allianz Investment Managementu. Šire gledano, “ljudi su mislili da su stvari prilično uravnotežene, ili da su možda čak pozicionirane za više negativnih rizika, kako rast ekonomije ili privredna aktivnost nastavljaju da opadaju. Ali ono što smo na neki način vidjeli je da su stvari bile otpornije.”

Microsoft je istovremeno porastao gotovo 1%, šaljući svoju tržišnu vrijednost nakratko na više od 3 triliona dolara po prvi put. Meta je napredovala za 1,5%, čime je tržišna kapitalizacija Facebook roditelja iznad 1 triliona dolara.

Oba ova dobitka su doprinijela snažnom učinku mega-cap tehnologije u 2024, što je podstaklo S&P 500 na rekordno visoke nivoe i potvrdilo novo tržište bikova. Dionice komunikacionih usluga i informacione tehnologije podstakle su široki indeks u srijedu, pri čemu su oba sektora porasla za više od 1%.

Izvan tehnologije, AT&Tskliznula gotovo 3% zbog zarade niže od očekivane. Dupont De Nemours pala više od 14% nakon što je unaprijed objavila slabe rezultate za četvrto tromjesečje i objavila razočaravajuće smjernice za prvi kvartal.

Izvještaji o zaradi ostaće u fokusu trgovaca, s Teslom, Las Vegas Sands i IBM nakon zvona. Od više od 16% S&P 500 kompanija koje su objavile tromjesečne finansijske izvještaje do sada u sezoni zarada, više od 71% nadmašilo je očekivanja Wall Streeta, prema FactSet-u.

SEEbiz/Investitor