rich, wealthy, business, businessman
Foto: senivpetro, Freepik

5 nivoa bogatstva i kako ih dostići

Podijeli

Ako je izgradnja bogatstva jedan od vaših ciljeva ove godine, nijeste sami. Otprilike 48% Amerikanaca donosi finansijske odluke za 2024, prema studiji Allianz Life Insurance Company. Ovo je više u odnosu na 43% prošle godine.

Sertifikovani finansijski planeri Brian Preston i Bo Hanson, voditelji emisije “The Money Guy Show”, razgovarali su o tome kako doći do pet nivoa bogatstva. Evo šta su otkrili o svakom nivou i kako ih dostići.

Nivo 1: Stabilnost

Hanson i Preston objašnjavaju da finansijska stabilnost označava sposobnost da plaćate svoje račune bez da živite od plate do plate. Ovaj nivo se ne odnosi samo na prihod, jer se čak i oni koji visoko zarađuju mogu boriti da postignu stabilnost. Radi se o usvajanju načina razmišljanja o odloženom zadovoljenju i disciplini u trošenju.

Ključni aspekti stabilnosti uključuju eliminaciju loših dugova, praćenje budžeta i razumijevanje važnosti štednje. Da biste procijenili da li ste u ovoj fazi, provjerite da li se ne oslanjate na usluge poput „kupite sada, platite kasnije“, imate li fond za hitne slučajeve i nemate li stanje na kreditnoj kartici.

Nivo 2: Strategija

Krećući se uz piramidu bogatstva, sljedeća faza je strategija. Ovdje više ne mislite samo na preživljavanje; počinjete praviti da vaš novac radi za vas. Ovaj nivo uključuje kontrolu vaše plate, a ne dopuštanje da ona kontroliše vas. Radi se o tome da imate finansijski plan i da ga izvršite, a ne samo da maštate o tome.

Strategija se takođe odnosi na finansijsko obrazovanje i izbjegavanje zamki jurnjave za najnovijim investicionim hirovima. Da biste prešli u ovu fazu, fokusirajte se na povećanje prihoda, mudro upravljanje većim troškovima i osiguravanje da vaša potrošnja bude u skladu s vašim finansijskim ciljevima.

Nivo 3: Sigurnost

Treći nivo, sigurnost, odnosi se na sagledavanje plodova vaše disciplinovane finansijske strategije. U ovoj fazi, finansijske odluke postaju rutina, a ušteda značajnog dijela vašeg prihoda je već tu.

Sigurnost se ne zasniva samo na prihodu ili neto vrijednosti; zahtijeva vrijeme i dosljedan trud. Da biste znali da ste u fazi sigurnosti, provjerite imate li potpuno finansiran fond za hitne slučajeve, rastući investicioni portfelj i sveobuhvatan finansijski plan.

Nivo 4: Sloboda

Sloboda je faza u kojoj vaše investicije i štednja rade više od vas. Radi se o mogućnosti da pokrijete svoje trenutne i buduće finansijske potrebe. Međutim, postizanje ove faze nije ni brzo ni lako.

Postizanje faze slobode zahtijeva dugoročno planiranje i disciplinu. Znakovi da postižete finansijsku slobodu uključuju finansijski plan testiran na stres, razumijevanje vašeg života nakon penzionisanja i primjenu naprednih finansijskih strategija.

Nivo 5: Obilje

Obilje, vrhunac bogatstva, prevazilazi puke finansijske metrike. Radi se o usklađivanju bogatstva s ličnim vrijednostima, svrhom i zadovoljstvom. Ova faza nije definisana određenom neto vrednošću, već načinom razmišljanja kojim gledate na novac kao na oruđe za ispunjavanje životnih ciljeva.

Postizanje obilja znači da vam je finansijski status u drugom planu, dok se fokusirate na odnose s ljudima, lični rast i sreću. To je spoj finansijskog uspjeha i ličnog ispunjenja.

Zaključak

Kretanje kroz pet nivoa bogatstva je razvoj finansijske discipline, strateškog planiranja i lični rast. Svaki nivo se nadograđuje na prethodni, zahtijevajući ne samo pametne finansijske odluke već i dublje razumijevanje ličnih vrijednosti i ciljeva.

GOBankingRates/Investitor