autoput smokovac mateševo aeral
Foto: Mediabiro, Youtube scr

Ambiciozni plan Monteputa: Evo na kojim dionicama slijede tenderi za projektovanje i gradnju

Podijeli

Monteput je za ovu godinu planirao značajne investicije, a kako je i ranije najavljeno, najveći dio odnosi se na tendere za projektovanje, a potom i izgradnju preostalih dionica auto-puta i brzih saobraćajnica kroz Crnu Goru.

To se može vidjeti u planu rada preduzeća za ovu godinu.

U dokumentu koji je obavljen na sajtu Vlade, a čije detalje donosi eKapija, aktivnosti će prije svega biti usmjerene na radove na održavanju i upravljanju prioritetnom dionicom auto-puta Smokovac – Mateševo i tunelom Sozina, a između ostalog u planu su nadogradnja sistema za naplatu putarine, sanacija u tunelu Sozina, radovi na elektro-energetskoj infrastrukturi na auto-putu, saobraćajna signalizacija itd.

Takođe, investicioni plan podrazumijeva izradu projektne dokumentacija za naredne dioncie auto-puteva i brzih saobraćajnica, ali i raspisivanje tendera za izgradnju.

Sve aktivnost planiraju se na osnovu Prostornog plana Crne Gore i Detaljnog prostornog plana auto-puta Bar- Boljare.

Dionica Mateševo-Andrijevica

U prvom kvartalu očekuje se raspisivanje tendera za projektovanje dionice auto-puta od Mateševa do Andrijevice. lzbor izvođača i početak pripremnih radova planiran je za treći kvartal ove godine. Kao neophodan preduslov potrebno je završiti eksproprijaciju tj. imovinsko pravne odnose koji su uslov za uvođenje izvođaca u posao. Tokom prve polovine godine, planirana je i priprema tendera za izbor nadzornog organa i njegov izbor, kao i formiranje komisija za reviziju tehničke dokumentacije. Takođe, u trećem kvartalu planirano je raspisivanje tendera za izbor izvođača za kontrolna ispitivanja materijala i izvedenih radova.

Dionica Mateševo – Andrijevica dužine je oko 24 km. Za ovu dionicu je u prethodnom periodu urađen idejni projekat na koji je komisija za reviziju iznijela niz primjedbi, koje će biti implementirane kroz zahtjeve investitora i projektni zadatak za izradu glavnog projekta. Projekat će biti realizovan po Žutoj FIDIC knjizi (projektuj i izgradi). Neophodno je formiranje komisija za pripremu tehničke i ugovorne dokumentacije kao i komisije za otvaranje i vrednovanje ponuda. Takođe neophodno je formirati komisiju za izbor nadzornog organa. Sprovodiće se procedura po bijeloj FIDIC knjizi.

Prevoj Trešnjevik je ključna prirodna prepreka na ovoj dionici auto-puta, i definitivno je opredjeljujuci za dinamiku izvođenja ovog projekta. lzgradnjom ovog tunela će se ostvariti kvalitetna saobraćajna veza i sa tim dijelom Crne Gore. Njegova duzina, saglasno uradenom ldejnom projektu, iznosi cca 3.600 m.

Andrijevica – Boljare

Kada govorimo o nstavku gradnje auto-puta, tokom ove godine planirana je i izrada idejnog projekta dionice od Andrijevice do Boljara, sa ciljem pripreme kompletne dokumentacije do granice sa Srbijom. Takođe, početkom godine planirano je i formiranje komisije za reviziju idejnog projekta ove dionice.

Dužina je cca 50 km i predstavlja posljednju dionicu auto-puta Bar-Boljare do granice sa Srbijom. U fazi izrade idejnog rješenja razmatrane su dvije varijante, koje se dominatno razlikuju u dijelu obilaska Berana. Za dalju razradu opredjeljuje se varijanta 2. Za realizaciju ovog tendera neophodno je formirati komisiju za otvaranje i vrednovanje ponuda.

Dionica Podgorica – Bar

U planu je i izrada projektnog zadatka, a zatim i raspisivanje tendera za izradu idejnog projekta dionice Podgorica-Bar, sa ciljem pripreme kompletne dokumentacije do primorja. Takođe planirano je i formiranje komisije za reviziju idejnog projekta ove dionice sredinom godine.

Aktivnosti će se realizovati nakon završetka izrade idejnog rješenja ukrštanja auto-puta Bar- Boljare sa Jadransko Jonskim auto-putem i brzom saobraćajnicom i njegove revizije. Dužina ove dionice je orijentaciono cca 50 km, od petlje Tološi, i zavisiće od izbora varijanti koje će se ispitivati kroz fazu idejnog rješenja. Za realizaciju ovog projekta neophodno je formirati stručnu komisiju za izradu projektnog zadatka kao i za vrednovanje i otvaranje ponuda.

Auto-put Andrijevica – Peć

Sredinom ove godine očekuje se i izrada projektnog zadatka, a nakon toga i raspisivanje tendera za izradu idejnog rješenja dionice auto-puta Andrijevica – Peć i njegov završetak i revizija krajem godine.

Dužina ove dionice do granice sa Kosovom je cca 30 km i zavisiće od konačnog izbora varijantnog rješenja.

Ukrštanje auto-puta Bar – Boljare sa Jadransko-jonskim auto-putem i brzom saobraćajnicom

Početkom godine, planirana je izrada idejnog rješenja dionice ukrštanja auto-puta Bar – Boljare sa Jadransko – Jonskim auto-putem i brzom saobraćajnicom i njegov završetak i revizija sredinom godine. U proteklom periodu pripremljen je i projektni zadatak i tenderska dokumentacija. Raspisan je tender za izbor projektanta idejnog rješenja. Ukupna duzina trase zavisiće od konačnog izbora varijantnog rješenja, ali orijentaciono će se kretati oko 61 km.

Crnča – Pljevlja – Goražde

U toku godine, planirana je izrada projektnog zadatka, nakon čega je predviđeno raspisivanje tendera za izradu idejnog rješenja brze saobraćajnice Crnča – Pljevlja – Goražde, te njegov završetak i revizija krajem godine.
Dužina ove dionice do granice sa Bosnom i Hercegovinom je cca 92 km i zavisiće od konačnog izbora varijantnog rješenja.

Prelazak Bokokotorskog zaliva – brza saobraćajnica

Još jedna investicija koja je planirana za ovu godinu jeste izrada projektnog zadatka, a nakon toga i raspisivanje tendera za kreiranje idejnog rješenja brze saobraćajnice koja će preći preko Bokokotorskog zaliva i njen završetak i revizija krajem godine. Dužina brze saobraćajnice zavisiće od konačnog izbora varijantnog rješenja.

Jadransko – Jonski auto-put – dionica od Grahova do ukrštanja sa auto-putem Bar – Boljare

Tokom planske godine planirana je izrada projektnog zadatka a zatim i raspisivanje tendera za izradu idejnog projekta ove dionice. Takođe, planirano je i formiranje komisije za reviziju idejnog projekta krajem godine.

Aktivnosti će se realizovati nakon završetka izrade idejnog rješenja ukrstanja auto-puta Bar – Boljare sa Jadransko-jonskim auto-putem i brzom saobraćajnicom i njegove revizije. Za realizaciju ovog projekta neophodno je formirati stručnu komisiju za izradu projektnog zadatka kao i za vrednovanje i otvaranje ponuda.

Finansijski plan

U objavljenom dokumentu navodi se i da će se finansiranje plana rada vršiti iz sredstava kapitalnog budžeta. Troškovi realizacije detaljno su sprecificirani finansijskim planom za 2024. godinu.

“Važno je naglasiti da su sadržaj, raspored i dinamika realizacije ovog plana rada orijentaciono i nužno povezani sa dinamikom tenderskih procedura i izborom izvođača radova, odnosno projektanata. U tom smislu biće i definisan i sadržaj periodičnih i godišnjih izvještaja o radu poslovne jedinice i realizaciji plana rada”, naveli su iz Monteputa.

Kako je saopšteno nako jučrašnje sjednice, Vlada je dala saglasnost na plan rada i finansijski izvještaj Monteputa za 2024. godinu, kao i na izvještaj o realizaciji finansijskog plana za 2023. godinu.

“Preliminarni izvještaj o realizaciji finansijskog plana za 2023. godinu pokazuje da je preduzeće poslovnu 2023. godinu završilo pozitivnim finansijskim rezultatom u iznosu od 4.005.130 EUR. Na osnovu uspješnog poslovanja iz prošle godine, realno je planirati nove investicije koje će doprinijeti ostvarenju još boljeg poslovnog rezultata u narednoj godini”, navedeno je.

Tako je, stoji u dokumentu, planom rada i finansijskim planom za 2024. godinu predviđeno da ukupni prihodi iznose 113,57 miliona eura, ukupni rashodi 113,35 miliona a pozitivni poslovni rezultat planiran je u iznosu od 220.122 eura.

Osim poslovnih prihoda ovog društva, prihoda po osnovu neraspoređene dobiti iz prethodnih godina, u strukturi značajan priliv sredstava se očekuje iz kapitalnog budžeta, na osnovu Zakona o budžetu Crne Gore za 2024. godinu.

“Vodeći računa o efikasnom korišćenju resursa, očuvanju likvidnosti i planiranju pozitivnog poslovnog rezultata, i u ovoj godini će, pored izdataka na potrošni materijal, održavanje i usluge, rashodi biti usmjereni na investiciona ulaganja – unapređenje sistema naplate s ciljem kvalitetnijeg pružanja usluga korisnicima i izradu projektne dokumentacije za buduće dionice auto-puteva i brzih saobraćajnica”, saopšteno je iz Vlade.