Ryanair
Foto: Portuguese Gravity, Unsplash

Ryanair očekuje manju dobit

Podijeli

Ryanair je izvijestio o padu tromjesečne dobiti i suzio svoja očekivanja za godišnju zaradu nakon što su neke internet stranice za putovanja prestale prodavati njegove letove.

Jednostavni prevoznik rekao je da je ostvario dobit nakon oporezivanja od 15 miliona eura ili 12,8 miliona funti, u posljednja tri mjeseca prošle godine, trećeg tromjesečja, u poređenju s 211 miliona funti koliko je ostvario u istom periodu prethodne godine.

Broj je manji uprkos porastu broja putnika od sedam odsto, a cijenama karata koje su bile više 13 odsto, prenosi SEEbiz.

Najveći evropski avio prevoznik po broju putnika okrivio je odluku nekih web stranica za rezervacije, uključujući booking.com i Kayak, da ga uklone sa svojih popisa početkom decembra.

Šef te kompanije Michael O’Leary upozorio je ranije ove godine da je potez firmi koje je opisao kao “pirate” naštetio profitabilnosti u trećem tromjesečju jer je prisilio Ryanair da smanji cijene karata kako bi popunio mjesta.

Još jedan faktor iza pada dobiti bilo je povećanje računa za gorivo od 35 odsto.

Ryanair, koji je optužio neke firme za nametanje dodatnih naknada svojim klijentima i pokrenuo pravni postupak, rekao je da će učinak biti privremen.

Glavni finansijski direktor, Neil Sorahan, rekao je novinskoj agenciji Reuters u ponedjeljak da je već počelo raspadati.

O’Leary rekao je ulagačima da je jedan od preostalih rizika za izglede rasta Ryanaira mogućnost daljih odgoda u isporuci novih aviona Boeing 787 MAX 8, koji imaju veću potrošnju goriva.