Mark Zakerberg Facebook
YouTube scr

Zakerberg će dobiti 700 miliona dolara nove dividende

Podijeli

Glavni izvršni direktor Meta Platforms, Mark Zakerberg, dobiće oko 700 miliona dolara od prve dividende ovog giganta društvenih medija.

Meta je objavila tromjesečnu dividendu u gotovini od 50 centi po dionici za obične dionice klase A i B počevši od marta. S obzirom da Zakerberg drži oko 350 miliona dionica, on će odnijeti oko 175 miliona dolara za svaku tromjesečnu uplatu prije oporezivanja, prema podacima koje je prikupio Bloomberg.

Zakerberg je na Bloombergovom indeksu milijardera peti najbogatiji čovjek na svijetu, sa procijenjenom neto vrijednošću od 142 milijarde dolara, javlja portal Investitor.

Metin potez da isplati dividendu šalje signal o tome kako kompanija vidi svoj potencijal rasta. Često, brže rastuće tehnološke kompanije izbjegavaju dividende u korist korišćenja zarade za razvoj novih proizvoda ili velike akvizicije. Dok Meta troši velike količine na inicijative za vještačku inteligenciju, izgledi za akviziciju su sve manji suočeni s protivljenjem regulatora, ocjenjuje Bloomberg.

Nakon što je Meta otpustila oko 21.000 ljudi i suzila svoje prioritete, dionice su se skoro utrostručile tokom 2023. Nova dividenda i dodatnih 50 milijardi dolara otkupa dionica mogli bi pridobiti više strpljenja investitora sa Zakerbergovim dugoročnim opkladama na vještačku inteligenciju i metaverzum.

Zakerberg je dobio 27,1 milion dolara ukupne kompenzacije u 2022, uključujući troškove privatnog obezbjeđenja i osnovnu platu od 1 dolara, prema službenim podacima. Meta još nije prijavila isplate izvršnom menadžmentu za prošlu godinu.

Portparol kompanije odbio je da komentariše ovu temu.