Susret Radović – Rajnke: Bankarski sektor najstabilniji dio crnogorske ekonomije

Podijeli

Guvernerka Centralne banke Crne Gore (CBCG) dr Irena Radović sastala se danas sa ambasadorkom Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke, saopšteno je iz CBCG.

Guvernerka Radović informisala je ambasadorku Rajnke o aktuelnoj situaciji u bankarskom sektoru, koji, prema parametrima poslovanja i stepenu poštovanja principa međunarodne prakse, standarda i regulative, „predstavlja najstabilniji dio crnogorske ekonomije“.

Guvernerka je upoznala ambasadorku i sa agendom koja će obilježiti budući rad Centralne banke. Govoreći o planovima za naredni period, guvernerka je istakla da će CBCG biti u potpunosti posvećena daljem snaženju stabilnosti i otpornosti finansijskog sektora, od koga, u značajnoj mjeri, zavisi privredni razvoj naše države i standard crnogorskih građana.

Naglašavajući značaj očuvanja evro-atlantske orijentacije Crne Gore, ambasadorka Rajnke je iskazala spremnost SAD da podrži reformske procese koji će Crnu Goru približiti članstvu u EU i ojačati njen kredibilitet kao NATO saveznice.

„Ambasada SAD izražava spremnost da sarađuje sa CBCG u inicijativama koje se fokusiraju na dalje jačanje finansijske stabilnosti“, kazala je ambasadorka Rajnke. Sagovornice su se saglasile da postoji prostor za uspostavljanje saradnje na planu daljeg ekonomskog osnaživanja žena, kao i u oblasti finansijske edukacije opšte populacije, a posebno subjekata koji, posredno ili neposredno, mogu uticati na dešavanja na finansijskom tržištu. Sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma takođe je, po ocijeni sagovornica, jedna od oblasti kojoj treba posvetiti značajniju pažnju, navodi se u saopštenju.