mobile phone, youth, young people
Foto: ROBIN WORRALL, Unsplash

Huawei pretekao Apple i zauzeo vodeće mjesto na kineskom tržištu mobilnih telefona

Podijeli

Kineski tehnološki div Huawei Technologies ponovo je zauzeo prvo mjesto na domaćem tržištu mobitela u prvim sedmicama 2024. godine, svrgnuvši s trona američki Apple, prema izvještaju Counterpointa.

Prodaju je podstakao Huaweijev telefon “Mate 60 Pro 5G”, plasiran na tržište u prošlom avgustu, a kompanija se mogla osloniti i na odanost kineskih potrošača, zaključili su u Counterpointu.

Huawei se tako vratio na vrh ljestvice prvi put otkada ga je SAD u maju 2019. uvrstio na ‘crnu listu’, tvrdeći da njegovi proizvodi predstavljaju potencijalnu prijetnju za nacionalnu bezbjednost budući da bi ga Peking mogao koristiti za špijunažu. Kompanija opovrgava te tvrdnje. Apple mu je i dalje žestoka konkurencija u Kini, kao i tvrtke poput Xiaomija, Viva i Oppoa, prenosi SEEbiz.

Prodaja vrhunskih mobilnih telefona u Kini porasla je prošle godine uprkos usporavanju na globalnom tržištu, ističu u Counterpointu. Apple je predvodio u prvoj polovini godine, ali potražnja je oslabila u četvrtom kvartalu i Huawei ga je nadmašio.

Prošle sedmice, američki tehnološki div objavio je da mu se u posljednja tri prošlogodišnja mjeseca prihod u ‘velikoj Kini’, koja obuhvata i Hong Kong, Macau i Tajvan, smanjio približno 13 odsto. Kako bi privukao kineske kupce, Apple je uoči kineske Nove godine ponudio popuste od 800 juana (113 dolara).