Business, building, hall, hallway, people, businessman
Foto: Gil Ribeiro, Unsplash

Da li se širom Evrope razvija kriza komercijalnih nekretnina?

Podijeli

Nedavni globalni događaji izazvali su strah od krize komercijalnih nekretnina u Evropi, odražavajući situacije u Japanu i SAD-u. Naime, Deutsche Pfandbriefbank AG se suočava sa značajnim padom zbog slabosti tržišta nekretnina.

Protekla sedmica svjedočila je značajnom padu vrijednosti dionica nekoliko banaka širom svijeta, posebno onih sa značajnom izloženošću kreditima za komercijalne nekretnine.

Odražavajući uznemirujući razvoj događaja na tržištima Japana i Sjedinjenih Država, Evropa se sada suočava sa novom krizom komercijalnih nekretnina.

Sa imovinom koja premašuje 100 milijardi dolara (92 milijarde eura), od kojih je otprilike 60% vezano za komercijalne nekretnine na Menhetnu, neočekivani gubici NYCB-a u četvrtom kvartalu i razočaravajući podaci o prihodima doveli su do dramatične prodaje tržišta, jer su njegove dionice oslabile više od 50% od nivoa s kraja januara.

Evropske banke pod lupom?

Evropski bankarski sektor se sada suočava sa sličnim nadzorom. Deutsche Pfandbriefbank AG (PBB), bavarska institucija sa više od jednog stoljeća specijalizacije u finansiranju komercijalnih nekretnina, posebno je pogođena.

Banka je objavila rezervisanja za rizik u ukupnom iznosu od 210 do 215 miliona eura, što se pripisuje “upornoj slabosti tržišta nekretnina”, koje je banka opisala kao “najveću krizu nekretnina od finansijske krize”.

Akcije PBB-a su pale 17% u protekla četiri dana, a njegova podređena obveznica pala je na ispod 40 centi za dolar. Ovaj pad, iako ozbiljan, donekle je ublažen relativno skromnom tržišnom kapitalizacijom PBB-a od 628 miliona eura.

Produbljivanje zabrinutosti oko evropskih komercijalnih nekretnina

Evropska centralna banka (ECB) i agencija za kreditni rejting Moody’s izrazile su značajnu zabrinutost zbog stanja sektora komercijalnih nekretnina u Evropi.

U svom posljednjem pregledu finansijske stabilnosti objavljenom u novembru, ECB je istakla uporni pad cijena komercijalnih nekretnina, pogoršan stagnirajućim tržištem.

ECB je takođe naveo zabrinjavajući pad transakcionih aktivnosti na tržištima komercijalnih nekretnina, koja su doživjela dramatičan pad od 47 odsto u prvoj polovini 2023. u odnosu na isti period 2022. godine.

Štaviše, Evropska centralna banka je upozorila na potencijalne izazove u pogledu sposobnosti otplate zbog štetne mješavine rastućih troškova finansiranja i smanjenja prihoda od zakupnina.

Moody’s je, u upozorenju iz avgusta 2023, identifikovao nekoliko kritičnih faktora koji pogoršavaju izazove sektora, od kojih mnogi odražavaju probleme sa kojima se suočava američko tržište, kao što su promjene u zahtjevima za kancelarijskom imovinom, podstaknute usvajanjem hibridnih modela rada i pooštravanjem ekoloških propisa.

Naslovna fotografija: Gil Ribeiro, Unsplash