Foto: Luštica Bay

Crna Gora povećala vlasništvo u rizortu Luštica Bay

Podijeli

Država Crna Gora povećala je udio u kompaniji Luštica Development, koja razvija i upravlja rizortom Luštica Bay, na 12,24 odsto.

Prema dokumentaciji u koju je portal Investitor.me imao uvid, investitor, kompanija Orascom Development Holding biznismena Samiha Savirisa, smanjio je svoj udio za 5,04 odsto pa sada kontroliše 87,71 odsto akcijskog kapitala.

Vlasnička promjena zvanično je upisana i u centralni registar privrednih subjekata (CRPS) ove sedmice.

Povećanje državnog vlasništva u Luštica Developmentu posljedica je duga kompanije prema državi u iznosu od 4 miliona eura, na osnovu godišnjih rata o zakupu lokacije. Ugovorom o zakupu i izgradnji, koji su Luštica development AD Tivat, Vlada Crne Gore i Opština Tivat zaključili 23. oktobra 2009. godine, predviđeno je da kompanija tokom prvih 10 godina perioda zakupa plaća državi godišnju zakupninu u iznosu od milion eura eura. Ta zakupnina, međutim, nije plaćana od 2019. do 2022. godine, pa je Vlada odlučila da dug pretvori u akcije, odnosno, poveća svoj prvobitni vlasnički udio.

Vlada je nedavno dala zeleno svjetlo za ovu aktivnost, kada je konstatovano i da je do sada već izvršno plaćanje dodatne godišnje zakupnine u ukupnom iznosu od 5 miliona eura, po kom osnovu je država stekla vlasništvo nad dodatnih 5.000.000 običnih akcija u Društvu.