online shopping
Foto: Karolina Grabowska, Pexels

Kako funkcioniše novi sistem kupovine “Kupi sada, plati kasnije”?

Podijeli

Povećanje kupovine preko interneta povećalo je i navike plaćanja kupaca preko interneta. Kupci na raspolaganju imaju nekoliko načina plaćanja poput plaćanja debitnim i kreditnim karticama, bankovnih prenosa, digitalnih novčanika i nove platne usluge po načelu “kupi sada, plati kasnije”.

Riječ je o uslugama na platformama poput Afterpay, Klarna, Scalapay i Paidy. Iako te platforme nude brz i jednostavan način plaćanja, važno je da potrošači prilikom kupovine budu svjesni i mogućih rizika.

Opcija “kupi sada, plati kasnije” podrazumijeva da, kako i naziv kaže, kupac prvo dobije kupljenu robu, a plati je kasnije. Samim tim, opcija postaje sve popularnija među potrošačima.

Vrsta kratkoročnog kredita

Opcija se može shvatiti kao vrsta kratkoročnog kredita. Dobra strana je što se kupljeni proizvod može isprobati prije nego što kupac odluči želi li ga zadržati, a u slučaju povrata proizvoda – iznos koji bi inače bio uplaćen ne mora se vraćati jer plaćanje još nije izvršeno.

Kod plaćanja na taj način za kupca, u većini slučajeva, nema dodatnih troškova, kupovina je jeftina, gotovo da i nema prepreka za kupovinu jer ne postoji procjena kreditne sposobnosti, a plaćanje je gotovo uvijek trenutno.

“Kupi sada, plati poslije” funkcioniše na sljedeći način: u trenutku kupovine platforma preko koje se kupovina obavlja trgovcu plaća punu cijenu proizvoda i naplaćuje proviziju. Trgovci šire svoju prodaju, a platforma zarađuje proviziju.

Prednosti za kupce

Prednost za kupce je što mogu plaćanje raspodijeliti na više rata bez kamata i nijesu podvrgnuti provjeri kreditne sposobnosti. Samim tim, takav način kupovine posebno je popularan među mlađom populacijom koja se služi digitalnim plaćanjima, a možda nema stalne prihode pa može biti alternativa potrošačkom kreditu koji im nije dostupan.

Opciju “kupi sada, plati poslije” nudi nekoliko platformi, na primjer švedska Klarna, australijski Afterpay, italijanski Scalapay i japanski Paidy. Sve platforme generalno posluju na sličan način – nude raspored otplate s nultom kamatom za razne kupovine.

Rizici kod kupovine

U svakom trenutku treba znati da se, iako je riječ o olakšavanju internetskog plaćanja, radi o vrsti kredita pa postoje određeni rizici poput impulsivne kupovine nepotrebnih stvari jer je lako izgubiti kontrolu praćenja svojih troškova.

Platforme koje nude tu platnu uslugu dodaju treću stranu u odnos između kupca i prodavača, što može otežati postupak dobijanja povrata ako se pokaže da je kupljeni proizvod neispravan.

Taj novi način plaćanja trenutno nije pokriven propisima, a problemi se mogu pojaviti prije i nakon kupovine. Kazne koje se primjenjuju u slučaju neplaćanja ili kašnjenja u plaćanju na rate su visoke. Konačni iznos tako može biti znatno veći od onoga koji je trebalo da bude.

Potrošačima se savjetuje da ako je “kupi sada, plati poslije” jedini način na koji mogu priuštiti ono što u određenom trenutku žele – odustanu od kupovine. Time će spriječiti prezaduženost.

Kod obustave plaćanja potreban je oprez jer se kazne mogu naplatiti i bez pristanka kupca. Kod kupovine je potrebno pročitati sva “sitna slova” uslova platne usluge kako ne bi bilo neugodnih iznenađenja.

Kupci ne bi smjeli da potcijene psihološki aspekt tog načina plaćanja jer mogu osjećati da troše manje, ali u konačnom mogu potrošiti puno više iznad svojih mogućnosti.