Ryanair
Foto: Ryanair

Ryanair najbrže rastuća avio-kompanija u regionu

Podijeli

Ryanair, Air Serbia, Pegasus Airlines, easyJet i Wizz Air ove će ljetne sezone u odnosu na prošlu imati najviše kapaciteta među avio-prevoznicima na tržištima bivše Jugoslavije.

Budući da ljetna sezona 2024. počinje za nešto više od mjesec i po dana, 30. marta, mnogi prevoznici tek treba da dovrše svoje planove.

Međutim, postojeći nivoi kapaciteta i promjene daju dobar pokazatelj ko će dodati najviše mjesta i stoga ponuditi najviše kapaciteta u poređenju s prošlom godinom.

Irski Ryanair prednjači

Na prvom mjestu je irski niskotarifni prevoznik Ryanair koji će ovog ljeta biti najbrže rastuća aviokompanija u regionu. Prevoznik će dodati nevjerovatnih 1,4 miliona sjedišta, skoro 50% više nego na ljeto 2023.

Ovo dolazi u trenutku kada se niskotarifni prevoznik ovog ljeta priprema da otvori novu bazu u Dubrovniku i pokrene nove letove iz Zadra, Zagreba i Sarajeva.

U nadolazećoj ljetnoj sezoni Ryanair će najviše raspoloživih kapaciteta imati na liniji Zagreb – London Stansted, zatim na liniji Memmingen – Banja Luka, potom Dubrovnik – Stansted i Dubrovnik – Dablin.

Na drugom mjestu je Air Serbia, koja će ovog ljeta svojoj mreži dodati gotovo 390.000 dodatnih mjesta na osnovu postojećeg rasporeda. Rast je uglavnom rezultat povećanja frekvencija na brojnim rutama, kao i više od desetak destinacija pokrenutih tokom druge polovine prošlog ljeta koje su u mreži od početka ove sezone.

Ukupno će se kapacitet povećati 11,3 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Ta aviokompanija ima najviše sjedišta na letovima između Beograda i Tivta, a slijede linije iz glavnog grada Srbije za Podgoricu, potom Pariz, kao domaćin Ljetnih olimpijskih igara 2024. godine, te Cirih, piše Ex-Yu Aviation News.