iPhone 12 Pro, Apple, smartphone, mobile phone
Foto: R.M, Investitor.me

Sve zbog muzike: Apple-u u Evropi prijeti kazna od 500 miliona eura

Podijeli

Apple bi se mogao suočiti s kaznom Evropske unije od čak 500 miliona eura zbog ograničenja pristupa uslugama streaminga muzike, što bi bio velik udarac za američku tehnološku kompaniju.

Kako piše londonski Guardian, Evropska komisija istražuje da li je američki gigant blokirao muzičke aplikacije da korisnicima ponude jeftinije načine pretplate, a da nijesu u Appleovoj trgovini aplikacija od koje kompanija skuplja prihod.

Kazna od 500 miliona eura bila bi prva značajna presuda protiv Applea nakon godina pritužbi na kompaniju čije se usluge pružaju putem aplikacija na iPhone mobitelima.

Švedska kompanija za streaming Spotify podnijela je pritužbu EU protiv Apple-a 2019, tvrdeći da američka firma ograničava izbor i konkurenciju u svojoj trgovini aplikacija naplaćujući 30% naknade za sve kupovine. Apple je takođe spriječio Spotify i druge kompanije da obavještavaju kupce na svojim telefonima da mogu izbjeći proviziju i dobiti bolju ponudu, jednostavnom prijavom na Spotifyjevu web stranicu.

Apple tvrdi da je njihova naknada opravdana jer mnogo troše na održavanje sigurnosti trgovine, a Spotifyju omogućuju pristup stotinama miliona korisnika. Međutim, Spotify tvrdi da Appleov vlastiti servis za streaming muzike, Apple Music ne podliježe tim istim naknadama, što ga automatski čini jeftinijim i privlačnijim, rušeći tako konkurenciju.

Evropska komisija tako bi mogla Appleove radnje proglasiti nezakonitima i protivnim pravilima slobodne konkurencije na tržištu EU. Komisija bi takođe mogla da zabrani praksu blokiranja muzičkih servisa koji oglašavaju jeftinije pretplate izvan platforme.

Apple se dosad nije suočio s kaznom Evropske komisije za konkurenciju, iako je 2020. dobio kaznu od 1,1 milijardu eura u Francuskoj zbog kršenja pravila slobodnog tržišta.