Market, shopping cart, prodavnica, korpa
Ilustracija (Foto: Pixabay)

Walmart u poslu preuzimanja od 2,3 milijarde dolara

Podijeli

Walmart je pristao da kupi proizvođača televizora Vizio, objavile su dvije kompanije u utorak, dok najveći američki trgovac na malo razvija svoj visokoprofitabilni oglasni posao.

Walmart će, prema dogovoru, preuzeti Vizio za 2,3 milijarde dolara, ili 11,50 dolara po dionici, u gotovini. Veliki trgovac na malo najavio je akviziciju nakon što je izvijestio o zaradi u četvrtom kvartalu.

Dionice Vizia, koje su naglo porasle nakon što su se izvještaji o dogovoru prvi put pojavili prošle sedmice, zatvorene su na 9,53 dolara u petak. Skočili su 15% tokom ranog trgovanja u utorak, prenio je SEEbiz.

Walmart i njegov lanac skladišta Sam’s Club dugo su bili glavni prodavači Vizio uređaja. Ali pri kupovini kompanije, Walmart je hvalio potencijal za jačanje svog poslovanja s oglasima putem Viziovog operativnog sistema SmartCast, koji korisnicima omogućuje strujanje besplatnog sadržaja s oglasima na njihovim televizorima.

Dok teži za većim profitom, maloprodajni titan pokušao je da proširi svoj medijski posao Walmart Connect, koji dolazi s većim profitnim maržama od prodaje namirnica ili odjeće. Prodaja oglašavanja u segmentu porasla je 22% u četvrtom kvartalu.

“Vjerujemo da VIZIO operativni sistem usmjeren na korisnike pruža sjajna iskustva gledanja po atraktivnim cijenama. Takođe vjerujemo da to omogućuje profitabilan posao oglašavanja koji se brzo širi,” rekao je Set Deler, izvršni potpredsjednik i glavni direktor prihoda Walmarta u SAD-u, u izjavi.

Ovaj potez dolazi dok se Walmart pokušava takmičiti s rastućim segmentom oglasa Amazona.

Walmartova kontrola platforme Vizio omogućiće kompanijama koje se oglašavaju kod trgovaca veći doseg. U saopštenju za javnost, Walmart je rekao da Viziov SmartCast sistem ima 18 miliona aktivnih računa.

Trgovac je takođe rekao da bi mogao ponuditi “inovativnu televiziju i kućnu zabavu i medijska iskustva” nakon što kupi proizvođača televizora.