financial district, manhattan, new york, business, rush, street, skyscrapers
Foto: Alex, Unsplash

Goldman Sachs: Nvidia je danas najvažnija dionica na svijetu

Podijeli

Izvještaj o zaradi kompanije Nvidia Corp. koji će biti objavljen u srijedu toliko je važan da analitičari kompanije Goldman Sachs Group Inc. sada Nvidiju nazivaju “najvažnijom dionicom na planeti Zemlji”.

Kretanja na tržištu opcija pokazuju da bi izvještaj mogao da dovede do pada ili rasta cijene dionica od čak 11 odsto, piše Bloomberg Adria. Jasno je da bi predvodnik industrije zasnovane na vještačkoj inteligenciji mogao da uzdrma finansijska tržišta. Razlog za ovo je težina koju akcija ima u nekim indeksima, ali i ogroman broj investitora sa dugim pozicijama u ovoj dionici. Same dionice kompanije su zaslužne za jednu trećinu čitavog indeksa Nasdaq 100 ove godine.

“Svi su se učipili i postoje problematični pokazatelji u pogledu pozicioniranja”, rekao je analitičar Goldmana, Skot Rabner u bilješci klijentima. “Ljestvica je postavljena visoko, a kad kažem visoko, mislim na to da se očekuje da rezultati budu znatno iznad očekivanja”, dodao je.

Investitori se pripremaju za više volatilnosti jer je Nvidia već utrostručila svoju vrijednost tokom prošle godine. I njenim akcijama, kao i tržištu u cjelini, najveći vjetar u leđa došao je od velike tražnje za tehnologijom za razvoj vještačke inteligencije. Situacija je napeta, a vrijednost akcija je pala 4,4 odsto u utorak, što je povuklo i dionice drugih velikih kompanija.