Miroslav Mišković; Delta Holding
Mišković (Foto: Delta Holding; edit: Investitor.me)

Mišković poslije duže vremena širi biznis u Crnoj Gori: Nakon “Ananasa” moguće i nove investicije

Podijeli

Delta Holding, jedna od najvećih regionalnih grupacija u vlasništvu biznismena Miroslava Miškovića, ove godine će proširiti poslovanje u Crnoj Gori pokretanjem e-commerce platforme Ananas.

“Ananas e-commerce od momenta lansiranja nije krio svoje ambicije o regionalnom poslovanju. Prvi korak ka internacionalizaciji učinjen je 2023. godine kada je pokrenut ananas.mk na tržištu Sjeverne Makedonije. Tokom ove godine, ekspanzija se nastavlja i to na dva tržišta u regionu – Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu”, kazali su iz Delte za portal Investitor.me.

Ističu da čak 83 odsto crnogorskog stanovništva aktivno koristi internet i da su samim tim i potrošači vrlo naklonjeni onlajn trgovini.

“Zahvaljujući stručnom kadru, profesionalizmu i usvojenim primerima odlične prakse uskoro ćemo biti u mogućnosti da pružimo sasvim novo iskustvo onlajn trgovine i na ova dva tržišta. Detaljne informacije o strategiji poslovanja, detaljnim planovima i partnerstvima konkretno na tržištu Crne Gore, podijelićemo sa širom javnosti kada se bude približio datum samog lansiranja crnogorskog Ananasa. Za sada, vjerujemo da će to biti tokom trećeg kvartala ove godine (period jul-septembar, prim. portala)”, dodali su.

Delta Holding je u Crnog Gori trenitno prisutan prije svega sa svoje dvije kompanije i 135 zaposlenih.

“DMD Delta, jedan je od najvećih distributera robe široke potrošnje u Crnoj Gori, sa prihodima od 50 miliona eura i 78 zaposlenih. Portfolio čine najpoznatiji svjetski i regionalni proizvođači: Beiersdorf, British American Tobacco, Ferrero, Diageo, SC Johnson, Haleon, Fun&Fit, Danubius, Yuhor. DMD Delta sarađuje i snabdijeva preko 1.000 kupaca u Crnoj Gori”, kazali su iz kompanije za naš portal.

Druga kompanija, Delta Transportni Sistem, osnovana 2016. godine sa djelatnošću organizacije transporta, špedicije i pružanja logističkih usluga u zemlji i inostranstvu, sa 57 zaposlenih i prihodima od preko 6,5 miliona eura “ubrzano raste i već je pozicioniran u samom vrhu logističkih kompanija na teritoriji Crne Gore”.

Delta Holding je u Crnoj Gori poznat još od 2007. godine, kada je sa Telekomom Srbija osnovala tada mobilnog operatora, danas i jednog od vodećih kablovskih kompanija u Crnoj Gori, MTEL, da bi kasnije prepustila svoj udio Telekom Srbija grupi. Takođe je otvoren i Delta City koji je takođe kasnije prodat, kao i lanac marketa MAXI. Na pitanje da li će dolaskom Ananas e-commerca biti pokrenut novi talas poslovanja Holdinga u Crnoj Gori, odnosno, da li su i koji drugi planovi predviđeni za Crnu Goru u narednom periodu, iz kompanije navode da uvijek prate dobre prilike i analiziraju situaciju.

“Tako da smo naravno otvoreni za one šanse koje smatramo dobrim po nas. To je bio slučaj za plan širenja Ananasa u Crnoj Gori. Dalji poslovni planovi zavise od situacije na ovom tržištu, mi smo svakako zainteresovani za nastavak regionalnog širenja našeg poslovanja”, ističu.

Na pitanje kako ocjenjuju uslove poslovanja u Crnoj Gori i u kojim oblastima vidite prostor za eventualno vaše poslovne aktivnosti, iz Delta Holdinga kažu:

“Crna Gora ima veliki potencijal i važi za izuzetno poželjnu investicionu destinaciju i kao takva se ubrzano razvija. Pored već postojećih djelatnosti i planiranih investicija u tržište e-trgovine, otvoreni smo za investiranje i u druge oblasti poslovanja u kojima je Delta Holding prisutan u regionu. Vjerujemo da Delta Holding zajedno sa drugim stejkolderima može dodatno unaprijediti poslovni ambijent ove zemlje”.

Najveći partneri u Crnoj Gori

Delta Holding u Crnoj Gori, kako ističu, radi sa najvećim retail lancima i renominarnim globalnim kompanijama.

“Veoma smo ponosni na saradnju sa našim postojećim partnerima:

VOLI TRADE DOO
TOBACCO S PRESS DOO
IDEA CG (doskorašnji Mercator CG)
Hard Discount Lakovic doo
TABACCO SHOP DOO
DOMACA TRGOVINA DOO
JUGOPETROL AD
FRANCA MARKETI DOO
MPM DOO
GLOSARIJ DOO

“Daljim širenjem, prije svega kroz e-commerce, očekujemo bolje pozicioniranje kompanije na tržištu Crne Gore i razvoj postojeće mreže partnera”, kažu iz Delta Holdinga.