Google, business, headquarters hq
Foto: Christoph Dernbach/dpa

‘Veličanstvenih sedam‘ bili bi druga najvrednija berza na svijetu

Podijeli

Kolika je zastrašujuća snaga sedam američkih tehnoloških kompanija, kolokvijalno nazvanih ‘Veličanstvenih 7‘ (Magnificent 7) pokazuje i najnoviji proračun analitičara Deutsche Bank.

Kako prenosi CNBC, tržišna vrijednost Applea, Amazona, Alphabeta, Mete, Microsofta, Nvidije i Tesle danas je veća od gotovo svih berzi na svijetu. Prema njihovoj analizi, tržišna kapitalizacija te sedmorice nadmašuje vrijednost svih kompanija uvrštenih na berzi u većini država iz Grupe G20. Osim SAD-a, veću ukupnu dobit imaju još samo kompanije s kineske i japanske berze.

Vredniji nego dionice u tri države

Kada bi dionice ‘Veličanstvenih 7‘ bile same na berzi, to bi tržište bila drugo po veličini kapitalizacije na svijetu, dvostruko vrednije od japanske berze.

Samo Microsoft i Apple imaju približnu tržišnu vrijednost kao sve izlistane kompanije u Francuskoj, Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenom Kraljevstvu, izračunali su u Deutsche Banku.

Tolika koncentracija kapitalizacije u tako malom broju dionica zabrinula je dio posmatrača koji smatraju da se radi o značajnom riziku za američko, ali i globalno dioničko tržište. Džim Rid, direktor globalnih ekonomskih istraživanja u Deutsche Banku, u analizi je naveo kako je trenutno američko tržište dionica vrlo blizu onome iz 2000. i 1929. u pogledu koncentracije kapitalizacije u malom broju dionica.

U toj banci su analizirali kretanje cijene svih 36 dionica koje su od sredine 60-ih godina bile među pet najvrednijih kompanija u sastavu indeksa S&P 500.

Od toga je 20 kompanija i dan-danas među 50 najvrednijih kompanija. Od dionica iz ‘Veličanstvenih 7‘ u najvrednijih pet kompanija, Microsoft od 1997. nije bio u toj grupi samo četiri mjeseca. Apple je među pet najvrednijih od decembra 2009, a Alphabet je član od avgusta 2012. s izuzetkom dva mjeseca kad je ispao iz Top 5. Amazon je u toj grupi od januara 2017. godine.

Tesla je imala niz od 13 mjeseci članstva u prvih pet, ali je trenutno na 10. poziciji, s obzirom na pad cijene od 20 odsto od početka ove godine. S druge strane, Nvidia je samo u 2024. povećala svoju vrijednost za dodatnih 47 odsto, a u grupi pet najvrednijih kompanija nalazi se od prvog polugodišta prošle godine.

Impresivan prinos

U prošlonedjeljnoj analizi, društvo za upravljanje imovinom Evelyn Partners naglasilo je da su dionice iz ‘Veličanstvenih 7‘ tokom 2023. donijele impresivnih 107 odsto prinosa. Time su bitno nadmašile MSCI indeks američkih dionica koji je donio sasvim solidnih 27 odsto prinosa. Danijel Kasali, glavni investicioni analitičar Evely Partnersa smatra kako postoje znaci da će tokom ove godine i ostale američke dionice izvan Veličanstvenih 7 biti zanimljive ulagačima.

Prvi je razlog otpornost američke ekonomije.

“Uprkos rastućim kamatnim stopama, prodajni prihodi i dobit kompanija pokazali su se otpornima. To se može objasniti disciplinovanijom kontrolom troškova kod kompanija te visokim nivoom štednje domaćinstava akumulirane tokom pandemije. Dodatno, američko tržište rada u dobrom je stanju s dodatnih tri miliona radnih mjesta otvorenih tokom 2023. godine”, ističe Kasali.

Drugi razlog je poboljšani nivo marži koja pokazuje da su kompanije uticaj inflacije prebacile na krajnje kupce.

“Iako su plate rasle, nijesu održale korak s rastom cijena”, kaže Kasali.