Stambeni kvart, Central Point Podgorica, zgrada, zgrade, stambene zgrade, Zetagradnja
Foto: Investitor.me

Cijena prosječnog stana od 50 kvadrata u Podgorici skočila na više od 90.000 eura

Podijeli

Koliko su cijene stanova u Podgorici skočile, najbolje govori primjer prosječnog jednosobnog stana od 50 kvadratnih metara koji, prema podacima Monstata za četvrti kvartal 2023, košta 93,1 hiljade eura, što je čak 19,25 hiljada eura više nego samo godinu ranije.

Prema podacima Monstata za posljednji kvartal prošle godine, prosječna cijena kvadratnog metra u Podgorici iznosila je 1.862 eura, 26 odsto (ili 385 eura) više nego u uporednom periodu godinu prije.

Cijena prosječnog kvadrata stana u novogradnji i na nivou Crne Gore bila je veća u odnosu na godinu ranije, i to za petinu. Gledajući po kvadratnom metru, on je na kraju prošle godine skuplji 391 euro nego što je bio u istom periodu prije godinu. U novcu, cijena prosječnog kvadrata povećana sa 1.380 eura na 1.790 eura.

Prema istim podacima, tokom prošle godine jedino je pojeftinio kvadrat na sjeveru države, i to za gotovo 180 eura, pa je na kraju decembra prošle godine koštao 1,09 hiljada eura.

Mjerenja Monstata zasnivaju se na podacima koje dobijaju iz zaključenih ugovora o kupoprodaji između investitora, za stanove koji se prvi put stavljaju u promet, odnosno ne prate cijene stanova iz starogradnje.