Wall Street, New York Stock Exchange, NYSE, berza
Njujorška berza (YouTube scr)

Novi rekordi na Wall Streetu

Podijeli

Indeksi na ključnim svjetskim tržištima dostigli su prošle sedmice rekordne nivoe, što se ponajviše zahvaljuje snažnom rastu cijena dionica u tehnološkom sektoru, prije svega Nvidije.

Na Wall Streetu je Dow Jones tokom sedmie ojačao 1,3 odsto, na 39.131 bod, S&P 500 je skočio 1,7 odsto, na 5.088 bodova, a Nasdaq indeks 1,4 odsto, na 15.996 bodova.

Nove rekordne nivoe Dow Jones i S&P 500 indeksa ponajviše se pripisuju euforiji na tržištu nakon što je Nvidia izvijestila o većim nego što se očekivalo prihodima i zaradi u posljednjem kvartalu 2023. i procijenila da će njeni prihodi snažno porasti i na početku ove godine.

Zahvaljujući tome, cijena dionice tog proizvođača čipova skočila je u četvrtak više od 16 odsto, pa je tržišna vrijednost te kompanije porasla za 277 milijardi dolara. To je najveći dnevni skok tržišne vrijednosti jedne kompanije u istoriji Wall Streeta, prenosi SEEbiz.

Zahvaljujući rezultatima Nvidije, koji pokazuju da je potražnja za čipovima za vještačku inteligenciju izuzetno snažna, porasle su i cijene dionica niza drugih proizvođača čipova.

Zbog toga je indeks sektora proizvođača čipova u samo jednom danu skočio 5 odsto i dostigao rekordne nivoe.

Euforija u vezi razvoja vještačke inteligencije pozitivno je uticala i na druge sektore, pa su špekulacije o tome kada će američka centralna banka početi smanjivati kamatne stope prošle sedmice ostale u drugom planu.

I dok dio analitičara smatra da tržište ima još prostora za rast, zahvaljujući zamahu tehnološkog sektora, neki upozoravaju da su valuacije u tome sektoru izuzetno visoke, pa bi mogla uslijediti korekcija cijena dionica na niže.