Tivat, Donja Lastva
Foto: sharemontenegro.me

Opština Tivat podstiče proizvodnju hrane i ruralni turizam

Podijeli

Sekretarijat za privredu Opštine Tivat pripremio je nacrt Odluke o podsticajima u razvoju poljoprivrede koji je stavljen na javnu raspravu.

Kako su naveli obrađivači, radi maksimalnog iskorišćavanja potencijala koje u poljoprivredi ima prostorno najmanja opština u Crnoj Gori, lokalna uprava je pripremila ovu odluku kojom se poljoprivredni proizvođači stimulišu da podižu nove i revitalizuju stare zasade, te da nabavljaju novu, savremenu opremu i bolji sadni ili stočni materijal zbog kvalitetnih i stabilnih prinosa.

U Opštini se nadaju da će se kroz ovakav sistemski pristup usmjeren na povećavanje i osavremenjavanje domicilne poljoprivredne proizvodnje, postepeno uticati i na jačanje konkurentnosti domaćih proizvođača na tržištu, te posebno veći plasman njihovih proizvoda kroz lokalnu turističko-ugostiteljsku privredu.

Osnovni mehanizam kroz koji će se to pokušati postići su namjenska sredstva u budžetu lokalne uprave koja će se ubuduće dijeliti u skladu sa ovom odlukom po sistemu javnog poziva i odlukama posebne komisije koju će imenovati Sekretarijat za privredu. Odlukom je predviđeno da će lokalna uprava ubuduće finansijski podržavati 14 različitih segmenata poljoprivredne proizvodnje i sa njom povezanih djelatnosti: razvoj ruralnog turizma, voćarsku proizvodnju, maslinarstvo, povrtarsku i cvjećarsku proizvodnju, pčelarstvo, stočarstvo, organsku poljoprivredu, ribarstvo i marukulturu, upravljanje zelenim otpadom iz poljoprivredne proizvodnje, unapređenje seoske infrastrukture, unapređenje manifestacija i promociju ruralnog područja i poljoprivredne proizvodnje, podršku korisnicima staračke naknade, ali i isplatu premija na obradive površine.

Kada je u pitanju podrška razvoju ruralnog turizma, ona će se bazirati na projektima vezanim za boravak turista u tradicionalnim seoskim smještajnim kapacitetima, pješačenju, vožnjama biciklom, degustaciji gastro ponude iz domena tradicionalnih proizvoda…

Što se ostalih direktnih poljoprivrednih djelatnosti tiče, predviđeno je da za podsticaje mogu konkurisati poljoprivrednici koji imaju vlastitu ili obradivu zemlju koja se vodi na ime njihovog bliskog srodnika, odnosno proizvođači koji iznajmljuju zemljište da bi ga obrađivali na period ne kraći od pet godina. Tako je predviđeno da zasadi za koje se traži podrška moraju biti na površini nje manjoj od 500 do 5.000 kvadrata zavisno od kulture, odnosno u plastenicima i staklenicima od 100 do 1.000 kvadrata, vinogradima ne manjim od 200 čokota loze, odnosno maslinjacima ne manjim od 30 korijena na jednoj površini, te pčelarima koji imaju najmanje 10 pčelinjih društava. Što se premija po obradivoj površini tiče, one će biti određene na 100 kvadrata te površine i odnosiće se na sve obradive površine u registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima na području opštine Tivat, sa uslovom da te obradive površine budu na površini ne manjoj od 500 kvadrata.

Nacrtom Odluke planirano je i uvođenje podsticaja za unapređenje lovstva i lovnog turizma na području opštine, dok ribari i uzgajivači ribe i drugih morskih organizama, mogu računati na podsticaje u obliku refundiranja dijela troškova nabavke ribarske ili opreme za marikulturu.

Pravo na podsticaje iz oblasti predviđenih ovom Odlukom ostvaruju fizička i pravna lica registrovana za obavljanje poljoprivredne djelatnosti, kao i odgovarajuće NVO čiji su ciljevi i djelatnost poljoprivreda, a koji imaju prebivalište, odnosno sjedište na teritoriji opštine Tivat. Javna rasprava o nacrtu Odluke o podsticajima za razvoj poljoprivrede traje do 4. marta.