Ruralni turizam sve unosniji biznis: Broj seoskih domaćinstava u nekoliko godina porastao 4 puta

Podijeli

Od prvog popisa, kada ih je bilo 65, broj registrovanih seoskih domaćinstava (koja nude turističku ponudu) u Crnoj Gori porastao je u međuvremenu četiri puta.

To svjedoči očiglednom trendu rasta i popularnosti ruralne turističke ponude, koja privlači sve veći broj turista, posebno sa emitivnih tržišta Zapadne Evrope.

Tadašnje Ministarstvo održivog razvoja i turizma u maju 2019. objavilo je prvu statistiku, prema kojoj je u Crnoj Gori bilo registrovano 65 seoskih domaćinstava. Već do kraja iste godine, pošto je, procedura registracije pojednostavljena, u registru je evidentirano još 21 domaćinstvo, ukupno 86, kazali su portalu Investitor.me iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Godine 2019. je objavljeno i prvo izdanje brošure o seoskim domaćinstvima, sa turističkom ponudom u crnogorskim selima.

Iz godine u godinu, taj broj je rastao, pa je 2020. registrovano 119, sljedeće 189, 2022. godine 233, i lani 263 seoskih domaćinstava.

U posljednjem izdanju brošure, koje je objavljeno u decembru prošle godine, predstavljena su sva domaćinstva koja su kod Ministarstva turizma, ekologije, održivog i razvoja sjevera, koje je naslijedilo nadležnosti MORT-a, evidentirana zaključno sa 2022. BROŠURU MOŽETE PREUZETI OVDJE (PDF)

Uz opšte informacije o Crnoj Gori, u tom izdanju koje, navode autori, turistima može da posluži kao inspiracija, ali i izvor informacija prilikom obilaska ruralnih područja, podaci o turističkoj ponudi u selima Crne Gore, prezentovani su po regijama.

Seoski turizam dominira na sjeveru

Seoski turizam najrazvijeniji je u sjevernoj regiji, gdje su registrovana 173 domaćinstva.

“Crnogorska sela žive, a njihovo stanovništvo se aktivno bavi poljoprivredom, stočarstvom, a sve više i seoskim turizmom. Sela se nalaze u dolinama i visoravnima, ali i na planinama i u njihovim podnožjima, okružena livadama i pašnjacima ili gustim šumama. Nevjerovatna je činjenica da je više od 90 odsto površine ovog prostora iznad 1.000 metara nadmorske visine”, navode autori u poglavlju o ponudi u sjevernoj regiji.

Na sjeveru Crne Gore nalaze se tri od pet nacionalnih parkova: “Durmitor”, “Prokletije” i “Biogradska gora”.

Tri domaćinstva na sjeveru Crne Gore dobitnici su i godišnjih nagrada koje je krajem prošle godine dodijelilo Ministarstvo turizma.

Među njima su “Veliki lug” Gordane Dulović iz Kolašina, koja je nagrađena u kategoriji “najbolje seosko domaćinstvo na katunu”, u kategoriji “najbolja seoska domaćica” prvu nagradu dobila je Sanja Delević iz domaćinstva “Medeni brijeg” iz Berana, dok je Bojana Ćirović koja vodi domaćinstvo “Ćirović” iz Pljevalja nagrađena u kategoriji “najbolja mlada seoska domaćica”.

U centralnom regionu, registrovano je 39 domaćinstava koja se bave seoskim turizmom. Među njima je i “Dide”, koje vode Rajko i Danijela Vujić sa Cetinja, a koji su lani nagrađeni u kategoriji “najbolje seosko domaćinstvo”.

“Centralna regija je granica između sjevera i juga Crne Gore, između planina i mora, ali je i mnogo više od toga. Ona je pozajmila ono najbolje druge dvije regije, pa tako crnogorska sela u kontinentalnom dijelu pomalo podsjećaju na primorska, a pomalo na sela sa sjevera Crne Gore. Zato se sve više pažnje posvećuje seoskom turizmu u ovoj regiji, a to posjetioci, na obostrano zadovoljstvo i prepoznaju”, navode autori brošure o seoskim domaćinstvima.

U centralnoj regiji nalazi se Nacionalni park “Lovćen”.

U južnoj regiji registrovana su 24 domaćinstva, od čega najviše na teritoriji Herceg Novog i Virpazaru i okolini.

“U trenutku postanka planete, najljepše spajanje zemlje i mora dogodilo se na Crnogorskoj obali, ovako je”, navodi se u brošuri u uvodu u poglavlje o domaćinstvima južne regije, “pisao engleski pjesnik Lord Bajron, a dva vijeka kasnije sa ponosom tvrdimo da su njegove riječi jednako istinite”.

Brošura “Seoska domaćinstva u Crnoj Gori” dopunjava se i ažurira svake godine.