Apple store, iPhone
Foto: Laurenz Heymann, Unsplash

Američki gigant prekršio pravila konkurencije: EU kaznio Apple sa 1,8 milijardi eura

Podijeli

Apple je u ponedjeljak dobio 1,84 milijarde eura (2 milijarde dolara) antimonopolske novčane kazne EU, jer je spriječio Spotify i druge servise za streaming muzike da informišu korisnike o opcijama plaćanja izvan App Store-a.

Odluka Evropske komisije izazvana je žalbom švedskog servisa za striming muzike Spotify iz 2019. zbog ovog ograničenja i Apple-ovih naknada za App Store od 30%, javio je Reuters, prenosi Investitor.me.

Regulator Evropske unije rekao je da Appleova ograničenja predstavljaju nepravedne uslove trgovanja, relativno nov argument u antimonopolskom slučaju, koji je takođe koristila holandska antimonopolska agencija u odluci protiv Applea 2021. u slučaju koji su pokrenuli dobavljači aplikacija za online upoznavanje.

Regulator je u saopštenju naveo da je dodao dodatni paušalni iznos od 1,8 milijardi eura Appleu i zato što je značajan dio štete uzrokovane njegovim ponašanjem bio nenovčane prirode a to je rezultiralo sa ukupno 1,84 milijarde eura, ili 0,5% Appleov-og prometa na globalnom nivou.

Apple je kritikovao ovu odluku EU, rekavši da će je osporiti na sudu. Presuda Opšteg suda sa sjedištem u Luksemburgu vjerovatno će trajati nekoliko godina. Do tada, Apple će morati da plati kaznu i da se pridržava naloga EU.

Izvor:Reuters/Investitor