investors, business, analyzing, traders, stock exchange, berza, brokeri
Foto: @standret, Freepik

Zlato i bitcoin na istorijskim maksimumima

Podijeli

Terminske cijene zlata u ponedjeljak su dostigle najviše nivoe u istoriji, jer se trgovci klade da će Federalne rezerve početi snižavati kamatne stope u drugoj polovini godine. I bitcoin je juče dostigao rekordnu rekordnu tržišnu kapitalizaciju, kao vrhunac rasta zahvaljujući najviše odobrenju američkih regulatora za fondove kojima se trguje na burzi, a vezani su za tu kritpovalutu.

Ugovor o zlatu za april ojačali su 30,60 dolara, ili 1,46%, na 2.126,30 dolara po unci, što je najviši nivo koji datira od sklapanja ugovora 1974. godine.

Ovo je druga uzastopna trgovinska sesija zaredom u kojoj je zlato dosegnulo rekord, pri čemu je aprilski ugovor u petak zatvoren na 2095,7 dolara svih vremena.

VanEck Gold Miners ETF (GDX) porastao je za 4,5% i bilježi rast treći uzastopni dan. Takođe se trguje iznad 50-dnevnog pomičnog prosjeka od 28,295 dolara po prvi put od 12. januara.

Kad se prilagodi inflaciji, zlato je 1980. postavilo najvišu vrijednost svih vremena od oko 3200 dolara, prema Peteru Boockvaru, direktoru za ulaganja u Bleakley Financial Group.

Tržišna kapitalizacija bitcoina dosegla je 1,35 triliona dolara, dostigavši vrhunac od 1,28 triliona iz novembra 2021. godine, pokazuju podaci CoinGecka. To je bio mjesec kada je token skočio na 68 991,85 dolara na vrhuncu svog porasta u eri pandemije.

Izvor:SEEbiz/Investitor