Christine Lagarde, ECB
Lagard (Foto: Council of the EU)

ECB će vjerovatno zadržati kamatne stope na najvišim nivoima

Podijeli

Evropska centralna banka (ECB) će svoju martovsku odluku o kamatnim stopama objaviti u četvrtak popodne i očekuje se da će ih zadržati na najvišim nivoima u 22 godine od 4,5 odsto, četvrti put zaredom.

Međutim, predstojeće prognoze banke će vjerovatno pokazati i pad ekonomskog rasta i pad inflacije za narednu godinu. Ovo bi potencijalno moglo dovesti do većeg pritiska na Lagard da ipak smanji kamatne stope u bliskoj budućnosti.

Dejvid Pauel, viši ekonomista za europodručje za Bloomberg Economics, kako je za Bloomberg, da se očekuje da će Lagarde koristiti niže revizije prognoza kako bi postavila scenu za smanjenje kamata, ali će za sve dalje odluke čekati podatke o platama.

Većina analitičara predviđa smanjenje stope ECB do juna ove godine, kada bude više informacija o tome da li se evropska tržišta rada hlade ili ne. Međutim, s obzirom na to da druge velike centralne banke kao što su Federalne rezerve SAD-a i Banka Engleske takođe ne žure sa snižavanjem kamatnih stopa, ECB bi se mogla odlučiti i na monetarno popuštanje.

Do sada, iako se inflacija polako vraća ka ciljnoj vrijednosti od 2%, ECB je bila glasna o potrebi za uvjerljivijim dokazom pada inflacije, prije nego što se preduzmu bilo kakvi odlučni koraci za smanjenje stope. Takođe je upozorio na opasnosti od oporavka inflacije, ističući da bi možda bilo bolje zadržati kamatne stope još malo duže, kako bi se izbjegao loši scenario.