Aldi supermarket

Aldi planira da otvori 800 novih trgovina širom SAD-a

Podijeli

Njemački Aldi planira da značajno proširi svoje prisustvo u SAD-u, a diskontni lanac prehrambenih proizvoda u četvrtak je najavio da će otvoriti stotine novih trgovina širom SAD-a u narednih pet godina.

Kompanija je saopštila da će dodati 800 novih prodavnica do kraja 2028. godine, uključujući novoizgrađene prodajne objekte, kao i pretvorene lokacije koje trenutno rade pod različitim imenima koje je Aldi kupio. Aldi trenutno ima 2.300 prodavnica širom zemlje.

Kompanija je saopštila da će proširenje donijeti jeftine namirnice u sve veći broj zajednica širom SAD-a jer potrošači sve više traže načine da uštede novac. Iako se inflacija ohladila, cijene namirnica ostaju tvrdoglavo visoke, prenose američki mediji. Troškovi hrane koja se pojede kod kuće obično rastu 2,5% godišnje, ali su 2022. godine te cijene porasle 11,4% i porasle za 5% prošle godine, prema vladinim podacima.

Dvije trećine građana anketiranih od strane Yahoo Finance/Ipsosa krajem prošle godine reklo je da je najveći danak inflaciji imao porast cijena hrane, daleko nadmašivši 1 od 10 koji su rekli da osjećaju uticaj kroz cijene gasa ili veće rente.

Aldijevu ekspanziju pokreće organski rast, u kombinaciji sa akvizicijom kompanije Southeastern Grocers i njenih Winn-Dixie i Harveys Supermarket prodavnica.

“Naš rast je podstaknut kupcima i oni traže više Aldi prodavnica u svojim četvrtima širom zemlje”, rekao je izvršni direktor Aldija, Džejson Hart u izjavi u četvrtak.

Proširenje će Aldi koštati ukupno 9 milijardi dolara za pet godina, prema navodima kompanije. Aldi je naveo da će dodati skoro 330 prodavnica širom sjeveroistočnih i srednjezapadnih država, kao i otvoriti nove prodavnice u južnoj Kaliforniji, Finiksu i Las Vegasu.

Naslovna fotografija: M. Rennim on Unsplash