bitcoin, crypto
Foto: Pixabay

Jedan bitcoin kao kilo zlata: Kriptovaluta prvi put iznad 70.000 dolara

Podijeli

Vrijednost kriptovalute bitcoin prvi je put otkad postoji prešla je granicu od 70.000 dolara, otprilike koliko vrijedi i kilogram zlata (srednja cijena 69.000 eura u momentu pisanja ovog teksta).

Rekord je dostignut oko 17 sati po istočnom vremenu, nakon čega je cijena ove najstarije i najpoznatije kriptovalute ponovno pala.

Analitičari uzrok vide u sve glasnijim špekulacijama o skorom smanjenju kamatnih stopa.

Vrijednost bitcoina porasla je zbog pada američkog dolara nakon što su danas objavljeni najnoviji podaci o tržištu rada u SAD-u, rekao je analitičar TickMilla, Džejms Hart za francusku novinsku agenciju AFP.

“Bitcoin ima koristi od sve većih špekulacija da će američka centralna banka uskoro smanjiti kamatne stope”, dodao je.

Rast vrijednosti bitcoina započeo je u januaru 2024, nakon što je američka Komisija za hartije od vrijednosti i berze (SEC) odobrila novi investicioni proizvod u SAD-u, poseban investicijski fond indeksiran na bitcoin. Po prvi put ova sredstva omogućuju investitorima da ulažu u bitcoine bez potrebe za direktnom kupovinom same kriptovalute.

Prethodno je bitcoin dostigao najviši nivo 10. novembra 2021, kada je vrijedio 68.991 dolara. Godinu dana kasnije, njegova stopa pala je ispod 17.000 dolara da bi počeo ponovo da raste.

Izvor:Investitor/SEEbiz