finance, euro, money, couple, family
Foto: Mathieu Stern, Unsplash

Upravljanje novcem kao par: Sve je pošteno u ljubavi i… budžetiranju?

Podijeli

Kada je u pitanju upravljanje finansijama u domaćinstvu, parovi sve više odlučuju da svoj novac drže odvojeno – bez obzira da li su u braku ili ne, pokazuju novi podaci.

Prema podacima koje je objavila britanska TSB banka, samo jedna od osam osoba u paru dijeli sve svoje finansije sa svojim partnerom, u poređenju sa dvije od pet koje svoj novac drže potpuno odvojeno.

“U prošlim decenijama, nekada je muškarac preuzimao kontrolu nad ukupnim finansijama porodice, a onda bi žene imale kontrolu nad kućnim budžetom”, rekla je Elis Hejn, analitičarka ličnih finansija u Evelyn Partners.

Ideja da jedan partner treba da drži novac je ona koja je istorijski dominantna. Tradicionalno, figura muškog hranitelja dolazi ruku pod ruku s modelom “čuvane” supruge, čija je autonomija ograničena na trošenje u okviru onoga što joj se dodijeli.

Ovaj scenario više nije norma, barem u većini zapadnih zemalja.

Političke pobjede žena, poput sticanja prava na posjedovanje novca ili zarade, doprinijele su ravnomjernijoj podjeli kućnog budžeta.

Nestalnost braka, kao i povećan broj neheteroseksualnih veza, dodatno doprinosi promjeni tradicionalne finansijske dinamike. “Vjerovatnije je da će ljudi imati nekoliko partnera tokom života”, rekla je Hejn.

“Imati taj zajednički račun jer ćeš se vjenčati sa 20 i ostati s tom osobom 60 godina… to se ne dešava tako često kao nekada”, dodala je.

Finansijska obmana i prinuda

Jedan od razloga zašto neko želi da ograniči dijeljenje imovine je ako je doživio finansijsku traumu u prethodnoj vezi.

U Velikoj Britaniji, 16% odraslih kaže da su bili izloženi ekonomskoj zloupotrebi, što znači da im je onemogućeno da slobodno upravljaju svojim novcem.

Ova manipulacija se može manifestovati u racionalizaciji sredstava, ali zlostavljači mogu i natjerati partnera da uzme kredit protiv njihove volje.

Iako neke zemlje nude pravnu zaštitu od prisilnog duga, to ponekad može ostaviti osobe koje su preživjele zlostavljanje godinama finansijski osakaćene, a istovremeno ima drastične efekte na njihove kreditne rezultate.

Drugi oblik finansijske manipulacije koji se preklapa proizlazi iz nepoštenja oko novca. Kada partneri imaju kombinovane finansije, jednoj osobi je mnogo lakše da napravi ogromne izdatke bez obavještavanja drugog partnera ili da laže o upotrebi novca.

Prema podacima koje je 2023. objavila advokatska firma Weightmans, 17% ispitanih Britanaca reklo je da su im partneri lagali o dugovima. U istim nalazima, 9% ispitanika je reklo da ima više od 1.000 funti tajne ušteđevine, za koju partner ne zna.

Disparitet plata i zaposlenosti

Tokom braka, odvojeni računi mogu pružiti određeni nivo finansijske privatnosti, ali to se na kraju može oduzeti ako se veza završi.

Iako postoji niz zakona specifičnih za zemlju, bračni parovi često imaju zajedničko zakonsko vlasništvo nad bogatstvom stečenim tokom braka, bez obzira na to ko ga je akumulirao.

Razvod može biti zbrka kada je u pitanju odabir “ko šta dobija”, ali princip podjele bračne imovine pokuašva da prizna podjelu rada unutar dugoročnih veza pa samim tim i zaradu.

Partneri mogu imati dva odvojena izvora prihoda, ali računi na kraju postanu zamagljeni – posebno kada dođu na red kupovina kuće ili djeca.

Tenzije se često mogu pojaviti u odnosima u kojima jedna osoba zarađuje više od druge. U ovim slučajevima, posebno u slučaju partnera koji biva ostavljen, ne smije se zanemariti značaj kućnog posla.

“U heteroseksualnim vezama, povećana individualizacija finansija može uzrokovati da na kraju žene gube,” rekla je Fren Benet, pridružena saradnica na Odsjeku za socijalnu politiku i intervencije na Univerzitetu Oxford, napominjući kako kućni računi i naknade često mogu pasti na teret žena.

Finansijska svijest i timski rad

Kada je u pitanju upravljanje zajedničkim finansijama, nije neuobičajeno da jedan partner radi sve, iako finansijski savjetnici upozoravaju da je ovakav pristup nepošten i dovodi do konflikta, prije ili kasnije.

“Morate biti sigurni da obje strane partnerstva razumiju koje velike finansijske odluke se donose, koje dugove eventualno imate, koju štednju imate i koje su vaše strategije ulaganja”, rekla je Hejn.

To znači da će, bez obzira na to šta se dešava u vezi, svaki partner biti u boljoj poziciji da prebrodi finansijske poteškoće.

“Autonomija nije sebičan ili izolovani individualizam”, dodala je Benet, “već osnova zdravih odnosa”.

Održavanje lične finansijske stabilnosti i dijeljenje troškova ne mora biti kontradiktorno, iako može zahtijevati samo malo više truda.

Naslovna fotografija: Mathieu Stern, Unsplash

Izvor:Euronews Business/Investitor