bitcoin, crypto, crypto coin
Foto: Art Rachen, Unsplash

Hoće li Bitcoin preživjeti? Igra brojeva ili revolucija novca? Klikni na ovaj naslov!

Podijeli

Mirko Jovovič, InfoCom Cetinje

Piše: Mirko Jovović

Posljednjih dana su vas preplavile vijesti o Bitcoin-u i kako je dospio do ATH (all time high) ili najveće cijene ikada. Naslovi na portalima kako našim tako i inostranim kako je Bitcoin budućnost, kako treba da ulažete u njega. Kada je ista ova kriptovaluta početkom 2023. Godine bila nešto ispod 17 hiljada dolara imali smo sasvim suprotne tekstove.

Trebamo znati činjenicu što se tiče tekstova kako tada tako i danas da nemaju mnogo veze sa činjenicama već samo sa pregledima i da su njihovi naslovi tzv. klikbejt. Imaju samo za cilj da čitaoca navedu da kliknu na njega da otvori tu vijest, nemaju nikakvu vrijednost ne sadrže ništa ili gotovo ništa.

Šta se dešava sa Bitcoin-om. Ništa spektakularno kao i sa svakom imovinom sa kojom se trguje i koja ima svoje uspone i padove kao i reagovanje investitora na određene inpute i događaje. Tako i sada više činjenica je dovelo do toga da Bitcoin dostigne svoju najveću cijenu od toga da je kupovina podstaknuta sa kupovinom kroz novoformirane BTC ETF fondove kao i halving koji je sada u svom četvorogodišnjem ciklusu kada se prepolovljuje naknada onima koji rudare ovu kriptovalutu. A najveći input do povećanja cijene je dovelo to što su prethodno porasli svi berzanski indeksi i to se ponavlja gotovo kao neka zakonitost. Nakon rasta Bitcoin-a počinju da rastu i tzv. altcoin-i što se takođe ponavlja kao neka zakonitost gdje investitori, razni mešetari, oni koji su slabo edukovani i oni koje je zahvatila FOMO groznica (Fear of missing out ili strah od propuštene prilike) kupuju ove valute koje gotovo pa da nemaju nikakvu realnu vrijednost osim toga što su jeftine i nadaju se malom ulogu i velikoj zaradi.

Da li će cijena Bitcoin-a pasti. Hoće! Da li će ponovo rasti. Hoće! Da li će prebaciti vrijednost u tome nekom novom bull run-u od 70 hiljada dolara. Hoće. Kakva je budućnost Bitcoin-a. To niko ne zna. Neminovan je razvoj digitalne ekonomije a samim tim i razvoj digitalne imovine. Gdje će tu Bitcoin naći svoje mjesto to niko ne može da kaže sa sigurnošću. Ukoliko ne nađe ode sve u propast a ništa se ne urušava „brzinom svjetlosti“ kao kada cijene na berzi počnu da padaju. Ako nađe primjenljivost a tu najviše podrazumijevam prihvatanje od samog sistema eto cijene koju ni u snu nijesmo mogli zamisliti. On jeste nastao kao odgovor na centralizovani sistem ali ne može funkcionisati nezavisno od njega. U jednom trenutku moraće da postane dio njega ukoliko želi da opstane. Neki sistemi ga prihvataju neki sporije, negdje je zabranjen. I sistem takođe nekada mora da „popusti“ kao i kriptovalute da taj sistem prihvate i postanu dio njega. Takođe, što sistem sve više bude prihvatao kripto njegovo tržište će se ponašati kao uobičajeno tržište sa tj. neće biti toliko nestabilnije sa prevelikim padovima i rastom u jako kratkom periodu.

Pričamo o budućnosti a ni sami nemamo pojma kako će ona da izgleda. Pričamo o Bitcoin-u a u suštini iza čitave te priče se krije zarada i opet se svede koliko će biti njegova cijena u dolarima. Što hoću da kažem, čitajte, edukujte se istražujte i pratite koliko imate interesovanja i vremena. Gledajte da vaše finansijsko stanje dovedete u koliko god možete stabilno stanje. Ulažite pametno, bez emocija, koliko možete štedite i ne podliježite euforiji, budite racionalni i razmišljajte na taj način. Zbog svega ovoga sam namjerno dao ovakav naslov tekstu, da podstakne na razmišljanje i čitaoca ne navede na ništa drugo osim na to.

Autor je crnogorski IT ekspert i preduzetnik iz Cetinja


  • Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici “Biznis tribina” nisu nužno i stavovi portala Investitor.me
  • Ako i Vi želite da pišete za “Biznis tribinu” portala Investitor javite nam se na [email protected]