Sa gradilišta u Crnoj Gori (Foto: CRBC)

CRBC nadomak velikog posla gradnje direktnog izlaska na auto-put

Podijeli

Kineska kompanija China Road and Bridge Corporation (CRBC) predala je najpovoljniju ponudu za izgradnju 14,7 kilometara nove brze ceste od čvorišta Brestovac Požeški do čvora Godinjak u Hrvatskoj.

CRBC je bila glavni izvođač na gradnji prioritetne dionice auto-puta Bar – Boljare, od Smokovca do Mateševa, duge 42 kilometra, do sada najkrupnijeg infrastrukturnog projekta u državi.

Novi posao je brza cesta koja bi trebalo da bude direktan spoj Požege na auto-put A3 Zagreb – Lipovac, javlja SEEbiz. Na tender Hrvatskih cesta pristigle su ponude kineske kompanije i konzorcijuma Strabag/Osijek-Koteks.

Procijenjena vrijednost radova je 126,09 miliona eura bez PDV-a, a obje pristigle ponude su iznad te vrijednosti.

Ponuda CRBC-a iznosi 159,8 miliona eura bez PDV-a, a ponuda Strabaga i Osijek-Koteksa 179,8 miliona eura bez PDV-a. Nakon izgradnje Pelješkog mosta i pobjede na tenderu za izgradnju tunela kroz Kozjak, ovo je treći veliki posao koji bi CRBC mogao raditi u Hrvatskoj, piše Jutarnji list.

Ova brza cesta od velike je važnosti za Požeško-slavonsku županiju jer je Požega jedino županijsko središte u Hrvatskoj koje nema direktan izlaz na auto-put. Požega je danas s auto-putem spojena preko Nove Gradiške neadekvatnim državnim putem koji je u lošem stanju i često je zatvoren za promet.

Odluku o prihvatanju ponude za gradnju ove brze ceste, Hrvatske ceste trebalo bi da donesu tokom sljedećih 120 dana.