Beijing, Peking, China, Kina, buildings, business, scyscrappers
Peking, ilustracija (Foto: Li Yang, Unsplash)

Kineske banke u pokušaju da spriječe bankrot još jednog velikog investitora

Podijeli

Kineske banke se navodno bore da spasu jednog od najvećih investitora u zemlji nakon što mu je Moody’s u ponedjeljak spustio kreditni rejting na status “smeće”, javlja CNN.

Peking se bori da povrati povjerenje u posrnulu industriju nekretnina u zemlji i čini se da uporno radi kako bi spriječio China Vanke da krene putem Evergrandea i Country Gardena, koji nijesu bili u stanju da izmire dugove i u opasnosti su od likvidacije.

Kineski državni mediji izvijestili su u utorak da je 12 velikih banaka, uključujući šest najvećih državnih zajmodavaca, u pregovorima o obezbjeđivanju sindiciranog zajma za Vanke u vrijednosti od čak 80 milijardi juana (11,2 milijarde dolara) kako bi se kompaniji omogućilo da ispuni predstojeće rokove otplate.

Davanje zajma je još neizvjesno, izvijestio je državni medij Cailianshe, pozivajući se na neimenovani izvor blizak potencijalnom dogovoru. Drugi državni medij, Economic Observer, objavio je da je nekoliko osiguravajućih kompanija poslalo timove u Vankeovo sjedište na novu rundu pregovora o dugu u pokušaju da izbjegnu neizvršenje obaveza.

Osnovan prije 40 godina, Vanke je bio drugi najveći investitor u zemlji po prodaji prošle godine, ali je pogođen kolapsom potražnje za stanovima i padom cijena na tržištu nekretnina.