Džejmi Dajmon (YouTube scr)

Šef najveće američke banke: Fed da sačeka jun za smanjenje kamatnih stopa

Podijeli

Izvršni direktor najveće američke banke JPMorgan, Džejmi Dajmon, pozvao je u utorak Federalne rezerve da sačekaju jun prije nego što smanje kamatne stope, tvrdeći da centralna banka treba da ojača svoj kredibilitet u borbi protiv inflacije.

“Mislim da oni moraju biti zavisni od podataka. Da sam na njihovom mjestu, čekao bih jun”, rekao je Dajmon na poslovnom samitu “Australian Financial Review” putem livestreama iz Njujorka.

„Uvijek možete brzo i dramatično smanjiti kamate. Njihov kredibilitet je u pitanju. Čak bih sačekao jun i pustio da se sve sredi”, precizirao je.

Tržišta predviđaju 84% šansi da će Fed smanjiti kamate u junu, dok je za godinu predviđeno ukupno ublažavanje od 90 baznih poena.

Dajmon je rekao da američkoj ekonomiji ide tako dobro da bi se gotovo moglo okarakterizirati kao procvat, ali je upozorio na masovno prihvatanje narativa o mekom slijetanju od strane tržišta. Izglede za neku vrstu recesije stavio je na oko 65% i ne isključuje mogućnost stagflacije.

On je ranije upozorio da bi geopolitičke tenzije, uključujući rat u Ukrajini i sukob u Gazi, mogle uticati na globalni rast.

Dajmon je rekao da je porast tržišta duga i dionica od kraja 2023. imao neke karakteristike poput balona i dijelom ga povezao s nasljeđem fiskalnih i monetarnih stimulacija iz ere pandemije, koji su „još bili u sistemu”.

“Nikada neću kupiti bitcoin”

Kao dugogodišnji kritičar bitcoina, Dajmon je rekao da su mnoge praktične upotrebe kriptovalute uključivale ilegalne aktivnosti poput trgovine nedozvoljenim robama, prevara i terorizma.

Bitcoin prethodnih sedmica bilježi rekordne vrijednosti, da bi prije nekoliko dana probio rekord od preko 70.000 dolara.

“Ne znam čemu služi sam bitcoin, ali branim tvoje pravo da pušiš cigaretu, braniću tvoje pravo da kupiš bitcoin. Ja lično nikada neću kupiti bitcoin”, naveo je.

Dajmon se takođe osvrnuo na vještačku inteligenciju (AI) i rekao da JPMorgan ima dvije hiljade ljudi koji rade na 400 primjera upotrebe te tehnologije u banci. Kod kuće koristi AI usluge da organizuje knjige za koje nema vremena da pročita.

Izvor:CNBC/Investitor