Jared Kushner, Generalštab Beograd
Render Kushnerovog projekta u Beogradu (Foto: Jared Kushner, X.com)

Trampov zet želi da investira milijarde dolara u nekretnine na Balkanu

Podijeli

Affinity Partners Jareda Kushnera u naprednim je raspravama o tri ulaganja u razvoj nekretnina na zapadnom Balkanu koja bi mogla premašiti milijardu dolara, potvrdio je bivši viši savjetnik Bijele kuće.

Kushnerova kompanija, Affinity Partners, u poodmaklim je pregovorima s Albanijom i Srbijom o ulaganjima u turističke objekte u vrijednosti od preko milijardu dolara, s planovima transformacije krajolika tih zemalja u luksuzna odredišta za putnike.

U Albaniji, Kushner, zet bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa, ima za cilj da ostrvo Sazan, koje je prethodno bio vojna baza, pretvori u luksuzno eko-odmaralište brenda Aman, potvrdio je za Bloomberg.

Kushner je namjere javno objavio posredstvom društvene mreže X, objavivši vizije svojih projekata u Beogradu i Tirani:

Međutim, ministarstvo je saopštilo da nije upoznato s planovima za izgradnju hotela i vila na ostrvu Zvërnec, obalnom području u Vlori, na jugu Albanije.

Ministarstvo turizma i životne sredine Albanije reklo je za Glas Amerike da je Kushnerova kompanija podnijela prijavu Agenciji za razvoj ulaganja “za turistički projekt na ostrvu Sazan da, iako pozdravljaju takve predloge, moraju biti usklađeni s vizijom zemlje o ekološki prihvatljivom turizmu i prirodi. Ministarstvo je naglasilo važnost balansiranja razvojnih ciljeva s praksama održivog turizma.

Planovi za Srbiju

Kushner u Srbiji planira da tri napuštena stambena bloka u centru Beograda pretvori u luksuzni hotel s poslovnim prostorom i više od 1.500 rezidencija.

Kushnerov interes za srpsku prijestonicu prvobitno je otkriven kada je opozicioni političar Aleksandar Jovanović iz pokreta Ekološki ustanak rekao na konferenciji za novinare 13. marta da je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić potpisao memorandum o razumijevanju (MoU) kojim je vlada darovala zgradu u Beogradu koja je bombardovana 1999. dvjema offshore kompanijama, Kushner Realty i Atlantic Incubation Partners LLC.

“Kulturno-istorijski kompleks bombardovanog Glavnog štaba kopnene vojske u Opštini Savski venac ne smije se ustupiti niti bitno mijenjati”, objavio je Ekološki ustanak na Facebooku.

NATO snage bombardovale su zgradu Glavnog štaba vojske 1999. godine i dio građevine i dalje stoji oštećen.

Vesić je u međuvremenu odgovorio na optužbe na svom Facebooku, gdje je napisao da “ovlaštenje Vlade koje je dao nije nikakva tajna i da je usvojeno na javnoj sjednici”.

“Sve srpske vlade od 2000. godinama pokušavaju da revitalizujue prostor Generalštaba”, dodao je.

Izvještaji su podstakli nagađanja da su Kushnerovi planovi olakšani vezama uspostavljenim tokom mandata Kushnerovog tasta u Bijeloj kući. Prema The New York Timesu, spomenuo je saradnju na ovim sporazumima s Richardom Grenellom, bivšim posebnim američkim izaslanikom za dijalog Kosova i Srbije.

Uoči predsjedničkih izbora 2020, koje je Tramp izgubio od sadašnjeg američkog predsjednika Džoa Bajdena, Grenell je radio na potpisivanju nekoliko sporazuma između Kosova i Srbije, koji su kulminirali sporazumom o normalizaciji njihovih privrednih odnosa u septembru 2020.

Grenell, koji je tokom Trampovog predsjedničkog mandata bio vršilac dužnosti direktora Nacionalne obavještajne službe, navodno je stvorio vrijedne veze koje su olakšale Kushnerova ulaganja na Balkanu.

Kushner i njegova supruga Ivanka Trump posjetili su Albaniju dva puta otkako su napustili Bijelu kuću, sastali su se s premijerom Edijem Ramom i izgradili odnose uspostavljene tokom vremena u Vašingtonu.

New York Times je izvijestio da uspjeh ovih projekata zavisi od finalizovanja sporazuma s vladama u Tirani i Beogradu.

Affinity Partners, koji je osnovao Kushner nakon što je bio u Bijeloj kući, može se pohvaliti imovinom vrijednom 3,1 milijardu dolara, koju podupiru bliskoistočni investitori, uključujući oko 2 milijarde dolara iz Fonda za javna ulaganja Saudijske Arabije. Kompanija takođe planira da ulaže u obnovljive izvore energije, data centre i vještačku inteligenciju (AI).

Izvor:Indikator