business, economy, walk, man, businessman, town, city, financial district, Ontario
Ilustracija (Foto: Arturo Castaneyra, Unsplash)

SAD su najveća zemlja za milionere i milijardere

Podijeli

Sjedinjenje Države su brzo nadmašile Kinu na prvom mjestu u svijetu po broju milionera i milijardera, pokazao je novi izvještaj.

Trenutno postoji više od 5,5 miliona Amerikanaca sa likvidnom investicionom imovinom većom od milion dolara, što je povećanje od 62% u protekloj deceniji i znatno iznad globalne stope rasta od 38%, prema Izvještaju o bogatstvu SAD za 2024. koju su napravili Henley & Partners i New World Wealth.

U proteklih pet godina, populacija milionera u SAD-u porasla je za 35%, što je skoro dvostruko brže nego u Kini. U SAD sada živi 37% svjetskih milionera, u odnosu na 35% u 2018.

Divergencija još više raste na vrhu ljestvice bogatstva. SAD tako ima 9.850 centimilionera – onih koji vrijede 100 miliona dolara ili više – u poređenju sa 2.352 u Kini. Sjedinjene Američke Države imaju oko 788 milijardera na 305 u Kini.

“SAD ostaju neprikosnoveni svjetski lider u stvaranju i akumulaciji privatnog bogatstva”, navodi se u izvještaju.

Dominik Volek, šef grupe privatnih klijenata u Henleyju, rekao je da su stroga blokada Covida u Kini zajedno s povećanjem vladine intervencije u privatnom sektoru usporila rast stvaranja bogatstva.

„Kina je svakako dosta usporila zbog ovih elemenata i SAD su imale koristi od toga“, rekao je on.

Pomak iz Kine u SAD se takođe odražava u obrascima migracije bogatstva. Neto 13.500 kineskih milionera napustilo je Kinu 2023. godine, što je novi rekord. SAD su imale neto priliv od 2.200 milionera u 2023. i projektovani priliv od 3.500 u 2024, prema Henleyjevom izvještaju.

„SAD su i dalje glavna atrakcija za bogate tehnološke preduzetnike i inženjere, posebno iz Azije, Evrope i Velike Britanije“, navodi se u izveštaju.

Američko vođstvo u stvaranju bogatstva preliva se u potrošnju i ulaganje. Izvještaj UBS-a i Art Basel-a otkriva da su SAD lider u globalnoj prodaji umjetnina, čineći 42% prodaje po vrijednosti. SAD takođe prednjače u svijetu po prodaji najskupljih umjetničkih djela.

Bain sada predviđa da će Kina činiti samo 35% do 40% globalne potrošnje luksuzne robe do 2030. godine, neznatno više od sadašnjih nivoa. Prema Bain-u, ukupna luksuzna potrošnja u Kini je oko 40 odsto niža od one 2019. godine. Prodaja luksuznih proizvoda u SAD-u prošle godine iznosila je 80 milijardi dolara, dok je u Kini 52 milijarde dolara, otkrio je Bain.

Dok analitičari i ekonomisti kažu da će Kina i dalje biti glavni izvor rasta luksuza i bogatstva u narednim godinama, SAD su postale i dominantno tržište i izvor rasta ekonomije visoke neto vrijednosti.

„Prilike za stvaranje bogatstva u SAD-u su bez premca na globalnom nivou“, rekao je Volek.