EPCG Solar Gradnja
Foto: RTNK

Dodik tihi vlasnik? EPCG Solar Gradnja u partnerstvu s kompanijom koja je na američkoj “crnoj listi”

Podijeli

EPCG Solar gradnja potpisala je ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji s kompanijom Kaldera iz Laktaša, čime je i službeno omogućen ulazak kapitala i udjela Milorada Dodika, koji je poznat kao vlasnik u sjenci ove banjalučke energetske kompanije.

Osim što je Milorad Dodik pod zapadnim sankcijama, uz GP Krajina, na tom popisu je i firma Kaldera, zbog korupcije i malverzacija.

Kaldera je osnovana u aprilu 1994. godine kao proizvodno-uslužna kompanija u sektoru energetike i telekomunikacija. Glavna djelatnost Kaldere dvije i po decenije bila je proizvodnja uređaja za distribuciju i kontrolu električne energije. Ova firma je bila favorit mnogih tendera i godinama je važila za jednu od najboljih u Srpskoj.

No, kako pišu domaći mediji, razlog zašto su pokupili sve moguće tendere leži u papirnato bliskom odnosu vlasnika ove firme Milenka Čičića zvanog Mićo Kalder i Milorada Dodika, prenosi SEEbiz.

Javna je tajna da Dodika s Čičićem veže dugogodišnje prijateljstvo i poslovna saradnja. Čičić je inače vlasnik Dodikovog omiljenog hotela “Kaldera” u Aleksandrovcu, gdje je prvi čovjek SNSD-a često primao strane delegacije, ali i održavao sastanke s najužim stranačkim vrhom.

Čičić je prije nekoliko godina izgradio poslovnu zgradu u naselju Borik, koju je zatim prodao Vladi Srpske, koja ju je kupila za novoformirani Privredni sud Republike Srpske. Kompanija Kaldera dobila je milionske poslove od Vlade Srpske i milionske kredite Investiciono-razvojne banke RS. Ova firma je i suvlasnik GP Krajine, firme koja bilježi nevjerojatne poslovne rezultate.

Zanimljiva je malverzacija o kojoj su pisali bosanskohercegovački mediji: Republika Srpska je prije 14 godina prodala Hidroelektrane Bistrica kompaniji Kaldera za 6,8 miliona KM, a prije tri godine ih otkupila za oko 20 miliona maraka.

Zbog ovih i sličnih koruptivnih radnji Kaldera, ali i druga Čičićeva kompamnija GP Krajina, nalaze se na američkoj crnoj listi.

No, činjenica da su na crnoj listi SAD-a zbog korupcije nije spriječila EPCG Solar gradnju i menadžment te firme da potpišu ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji s Kalderom.

Štoviše, EPCG Solar gradnja je u jučerašnjem saopštenju dostavljenom medijima izrazila veliko zadovoljstvo što je potpisala ugovor o saradnji sa jednom ovako “renomiranom” kompanijom.

“Znajući sve ovo, možemo samo konstatovati da je ovaj potpisani ugovor rezultat predanog rada cijele uprave Solarne gradnje i svih zaposlenih te da, kao što smo već rekli, grabimo velikim koracima da budemo lideri u oblasti solarne energije iu regionu”, naveli su, između ostalog, iz EPCG Solarne gradnje.

Rukovodstvo EPCG Solar Gradnje, kao i majka firma, Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) mjesecima je pod udarom kritika stručne i laičke javnosti zbog navodnog masovnog partijskog zapošljavanja, a zbog viška radnika u ovom državnom preduzeću kritički se osvrnuo i crnogorski ministar energetike Saša Mujević.