Foto: Pixabay

HE Kruševo i Ćehotina u fokusu: Crna Gora ulazi u partnerstvo s francuskim gigantom EDF Energy

Podijeli

Predsjednik Vlade Milojko Spajić saopštio je da država Crna Gora ulazi u strateško partnerstvo sa francuskom kompanijom EDF Energy, koja je, kako je istakao, lider u Evropi i najveća i najpoznatija elektro-energetska kompanija na svijetu.

Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović istakao je da je vrijeme da izgradimo novi i ozbiljni izvor električne energije, te da su kandidovali dva projekta – hidroelektrane Kruševo i na rijeci Ćehotini.

On je na konferenciji za medije istakao da je to partnerstvo posljedica razgovora sa predsjednikom Francuske Emanuelom Makronom, kada su dogovorili saradnju u oblasti odbrane, zdravlje, ekologije i infreastrukture, koja podrzumijeva energetski i saobraćajni dio.

“Prvi korak saradnje je upravo hidro potencijal, u kojem Franzuci imaju izuzetno iskustvo”, istakao je Spajić.

Rekao je i da ova kompanija ima 170 milijardi eura prihode, te da zapošljava 200.000 ljudi.

“To je gigant i kompanija koja je bila najpozvanija da nam pomogne u projektima koji su ispred nas. Pomoći će nam da izgradimo kapacitet koji je potreban ne samo Crnoj Gori, već i reguonu i Evropi. Crna Gora je bogom dana. Imamo mnogo projekata koji su i ekološki prihvatiljivi, tako da jedva čekamo da napravimo konkretne korake”, rekao je premijer.

Istakao je da su Francuzi spremni da pomognu i CEDIS-u sa svojim tehničkim znanjem.

Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović naglasio je da je partnerstvo sa francuskom kompanijom potvrda da od floskule “energetika naša razvojna šansa” idemo u realizaciju.

“Ovaj sastanak predstavlja pokazatelj kako će ova vlada djelovati i kako će se odnositi prema resursima. Time što smo zavrijedili da ova renomirana kompanije dođe u Crnu Goru dobar, pokazatelj je koliko nam ljudi vjeruju”, kazao je ministar.

Naglasio je da imamo mnogo vjetro i solar potencijala.

“To se može realizovati, ali ne bez adekvatne balans energije… Poslije velike pauze, vrijeme je da izgradimo novi i ozbiljni izvor električne energije. Kandidovali smo dva projekta – hidroelektrane Kruševo i na rijeci Ćehotini.

Što se tiče Komarnice, Mujović je rekao da “ova vlada i ovaj premijer i ministar žele da budu odgovorni prema institucijama i ekološkim aktivistima koji su iznijeli određene sumnje prema tom projektu”.

“Upravo je tu bitan partner da nam pruži tehnički podršku. Njihovo iskustvo je neprocjenjvivo i teško bi mogao naći riječi da opširu njihovu kredibilnosti”, dodao je ministar.

Nagasio je da je EDF energy lider i na polju nuklearne energije.

“Francuska je tu lider i o tome smo razgovarali i gledali potencijale da li je to izvodljivo u VCrnoj Gori. Možda je rano, ali postoji ekspertiza i u toj oblast. Ovakve razvojne šanse ne smijemo propustiti, i moramo da pokažemo da je zaista opravdano da je energetika naša razvojna šansa”, poručio je Mujović na konfreenciji.

Spajić je dodao da će se ovi projekti će se finansirati sa tržišta, ne iz budžeta Crne Gore.

“Vrlo jednostavno ćemo pronaći novac, EDF želimo zbog tehničkog znanja. Njalakše je nači pare, najteže tehničko znanje. Njapoznatiji su po hidroelektranama i nuklearnoj energiji”, istakao je premijer.

Ako se zaključi da u Komarnici nema ekološki održivog rješenja, Spajić je rekao da se raditi neće.

Izvor:rtcg.me