željeznica, voz, train, railways
Ilustracija (Foto: Andrey Kremkov, Unsplash)

Rail Baltica: Nova željeznica povezaće četiri evropske prijestonice

Podijeli

Ogroman projekat vrijedan 4,97 milijardi funti (5,8 milijardi eura) se sprovodi za integraciju baltičkih država u jedinstvenu željezničku mrežu.

Inicijativa, pod nazivom Rail Baltica, najveći je infrastrukturni projekat baltičkog regiona u posljednjih 100 godina i sastoji se od stvaranja željezničke infrastrukture od 890 kilometara počevši od Talina u Estoniji, do Varšave u Poljskoj.

Rail Baltica je stvorena kako bi integrisala željezničku mrežu baltičkih država u širu mrežu Evropske unije i postaće prva velika željeznička pruga standardnog kolosijeka na tom području. Ovaj masivni projekat dio je šire transevropske transportne mreže (TEN-T), planirane mreže puteva, željeznica, aerodroma i vodne infrastrukture u Evropskoj uniji.

Kao zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza, Estonija, Litvanija i Letonija se još u velikoj mjeri oslanjaju na željezničku mrežu izgrađenu u drugoj polovini 19. stoljeća s ruskim kolosjekom.

S obzirom na 1520 mm, ovaj kolosjek nije kompatibilan sa standardnim širinom od 1435 mm koji se koristi u drugim zemljama EU, uključujući Poljsku.

Naslovna fotografija: Andrey Kremkov, Unsplash