oil, nafta, petrol, platform, worker
Foto: ArtPhoto_studio, Freepik

Globalna cijena nafte dostigla sedmomjesečni maksimum

Podijeli

Globalna cijena nafte porasla je u utorak na najviši nivo u posljednjih sedam mjeseci, dijelom podstaknuta zabrinutošću da bi rastuće tenzije na Bliskom istoku mogle smanjiti ponudu.

Nafta Brent, svjetska referentna vrijednost za naftu, porasla je čak 1,8 odsto na 89 dolara po barelu, najviše od početka septembra, prije nego što je sredinom poslijepodneva u Evropi umanjila te dobitke.

U međuvremenu, nafta West Texas Intermediate, američka referentna vrijednost, takođe je porasla 1,8 odsto i dostigla petomjesečni maksimum od 85 dolara po barelu. Cijene Brent-a i WTI-a porasle su za 15%, odnosno skoro 19% od početka godine.

To prijeti daljim rastom cijena benzina u Sjedinjenim Državama i drugdje.

Ričard Bronz, suosnivač i šef geopolitike u kompaniji za podatke Energy Aspects, rekao je da je rast cijena nafte rezultat “nagomilavanja zamaha” u posljednjih nekoliko sedmica.

“Imate stalne ukrajinske napade na ruske rafinerije… Huti napadaju brodove u Crvenom moru”, kao i “opšti osjećaj da je Bliski istok manje stabilan nego prije godinu dana”, rekao je on za CNN.

Uz to je i oporavak američke proizvodnje nafte sporiji nego što se očekivalo, jer je hladno vrijeme zaustavilo operacije u januaru, napomenuo je on.

Geopolitičke tenzije

Pišući o višim cijenama nafte u utorak, Sofi Land-Jejts, vodeći analitičar kapitala u kompaniji za finansijske usluge Hargreaves Lansdown, istakla je eskalaciju geopolitičkih tenzija na Bliskom istoku nakon vazdušnog napada na iransku ambasadu u Siriji u ponedjeljak.

Iran i Sirija optužili su Izrael da stoji iza napada, a Teheran je upozorio na “ozbiljan odgovor”.

Izraelska vojska je rekla za CNN da ne komentariše strane izvještaje. Međutim, vojni glasnogovornik rekao je da Izrael vjeruje da je pogođena meta bila “vojna zgrada snaga Kudsa” – jedinica iranske elitne Revolucionarne garde odgovorne za strane operacije.

Smanjenje proizvodnje koje je objavila Organizacija zemalja izvoznica nafte i njeni saveznici – alijansa poznata kao OPEC+ – “dodavalo je dodatni pritisak” na cijene, rekla je Land-Jejts.

Bombardovanje iranske ambasade u Damasku još jednom izaziva strah da će se rat između Izraela i Hamasa u Gazi preliti u regionalni sukob koji bi u konačnom mogao poremetiti snabdijevanje naftom na svjetskim tržištima.

Cijene Brent-a se približavaju 92,40 dolara po barelu – što je vrhunac od 19. oktobra, manje od dvije sedmice nakon što su Hamasovi militanti izveli napad bez presedana na izraelske vojnike i civile, ubivši više od 1.200 ljudi i kidnapujući još oko 200.

“Iako rat u Gazi do sada nije značajno poremetio snabdijevanje naftom, tržišta su očito zabrinuta da bi eskalacija sukoba mogla dovesti do uključivanja velikih zemalja proizvođača nafte u regiji”, rekao je Bil Witerburn, ekonomista za robe u Capital Economics-u.

Štaviše, dodao je, postoje znakovi da bi potražnja za naftom u Kini mogla rasti. Kao rijetke dobre vijesti za drugu najveću svjetsku ekonomiju, njen službeni indeks menadžera nabavke pokazao je prvu ekspanziju proizvodnje u posljednjih šest mjeseci.