Microsoft
Foto: Matthew Manuel, Unsplash

Kako bi projekat Stargate mogao promijeniti vještačku inteligenciju

Podijeli

OpenAI i Microsoftov projekt centra podataka vrijedan 100 milijardi dolara mogli bi stvoriti napredne modele jezika nalik ljudima koji razumiju kontekst, emocije i nijanse, potencijalno revolucionirajući vještačku inteligenciju (AI) i trgovinu, kažu stručnjaci.

Projekat naglašava rastuću važnost AI u pokretanju inovacija i oblikovanju budućnosti trgovine. Stručnjaci kažu da budući da veliki tehnološki igrači ulažu u istraživanje i infrastrukturu vještačke inteligencije, razvoj sofisticiranih AI sistema mogao bi revolucionirati područja kao što su personalizirani marketing i optimizacija lanca nabavke.

„Važno je razmotriti potencijalni uticaj na radna mjesta i radnu snagu“, rekao je Jiahao Sun, osnivač i izvršni direktor FLock.io, platforme za decentralizovane AI modele, za PYMNTS.

„Kako AI postaje sposobniji u multimodalnom i integriranom u trgovinu, može automatizovati industrije koje se trenutno ne mogu lako prenijeti u chatbot interfejs, kao što su proizvodnja, zdravstvo, sportsko treniranje, itd“, dodao je.

Mega podaci pokreću inovacije

Radi se o novoj inicijativi koja uključuje AI superkompjuter pod nazivom “Zvjezdana vrata” (Stargate), koja bi trebalo da bude pokrenuta 2028. godine. Očekuje se da će projekat, kako kažu izvori bliski projektu, biti finansiran od strane Microsofta i da će premašiti troškove najvećih data centara. Stargate predstavlja najznačajniji poduhvat u nizu superračunara koje planiraju Microsoft i OpenAI.

“Obim projekta data centra mogao bi ubrzati razvoj i implementaciju velikih AI modela”, rekao je Sun. Takvi modeli imaju potencijal da razviju jezičke modele sličnih ljudima i poboljšane sisteme kompjuterskog vida.

Sun je čak sugerisao da bi takav napredak mogao dovesti do stvaranja inteligentnih mašina koje mogu razumjeti kontekst, emocije i nijanse, precizno percipirati i interpretirati složene vizualne scene i komunicirati sa svijetom na načine koji su slični ljudskoj spoznaji.

“AI, ili preciznije, modeli velikih jezika (LLM) poput OpenAI-jevog ChatGPT-a, troše ogromne resurse u procesu obuke i čestog ponovnog obučavanja modela o milijardama parametara”, kazao je Tim Negris, direktor marketinga u MOCA Systems, dobavljaču podataka i softvera za planiranje izgradnje centra.

Ovi resursi uključuju hiljade GPU procesora, pretežno od proizvođača Nvidia, koji zauzvrat troše ogromne količine električne energije i stvaraju veliku količinu topline, što zahtijeva moćne sisteme hlađenja. Dok je projekat izgradnje Microsoft/OpenAI data centra jedan od najvećih do sada, slične mega-projekte predvode drugi takozvani „hiperskaleri“, koji uključuju Meta, Amazon Web Services, Google, a odnedavno i Oracle .

Projekat Microsofta i OpenAI-a će povećati njihov kapacitet obuke za LLM, omogućavajući rastući niz sve moćnijih komercijalnih aplikacija, rekao je Negris.

„Očekujte da će se uskoro pojaviti više centara podataka vrednih 100 milijardi dolara“, rekao je on.

“Što se tiče AI tehnologije, OpenAI trenutno uživa umjerenu prednost u odnosu na druge AI provajdere, ali Google i ostali naporno rade na tome da premoste taj jaz. Što se tiče centra za podatke, Microsoft trenutno nije najveći investitor u te kapacitete i nije vjerovatno da će osvojiti i zadržati prvo mjesto u narednim danima, s obzirom na dubinu džepova njihovih konkurenata”, dodao je.

Ponuda i potražnja

Projekat vrijedan 100 milijardi dolara može pogoršati oskudicu AI čipova, što će dovesti do većeg skoka cijena i ostaviti više kompanija i vlada iza sebe zbog neadekvatnog pristupa potrebnom hardveru, rekao je za PYMNTS Moshe Tanach, izvršni direktor i suosnivač AI kompanije NeuReality.

Rekao je da je ova situacija već podstakla Nvidia konkurenciju, između ostalih i  AMD, Qualcomm i Cerebras koje sve više osvajaju tržište.

Kratkoročno, rekao je Tanach, projekti poput Stargatea će podstaći trgovinu.

“Instalirani hardver će podstaknuti više AI projekata, funkcija i slučajeva upotrebe, što će navesti Microsoft da ga ponudi po povoljnijim cijenama, podstičući inovacije na strani potrošača sa sekundarnim slučajevima korišćenja izgrađenim na ovoj dostupnoj AI tehnologiji,” rekao je Tanach.

„Međutim, sekundarni efekat će neizbježno uravnotežiti potražnju i ponudu ekonomije vještačke inteligencije, gurajući kompanije poput Microsofta i OpenAI da poboljšaju profitne marže za dugoročnu održivost“, dodao je.

Izvor:PYMNTS