Ilon Mask, Elon Musk
Mask (YouTube scr)

Prodaja Tesle pala daleko više nego što se očekivalo

Podijeli

Tesla je zabilježila svoj prvi godišnji pad prodaje od pandemije, jer je povećana konkurencija električnih vozila (EV) od strane kineskih i zapadnih proizvođača automobila povećala potražnju.

Kompanija za električne automobile izvršnog direktora Ilona Maska objavila je da je proizvela 433.000 vozila, ali je prodala samo 387.000. To je manje u odnosu na 484.507 automobila koje je isporučeno u posljednja tri mjeseca 2023. godine, a manje je i u odnosu na 422.875 prodatih vozila u prvom kvartalu prošle godine.

Tesla je na povećanu konkurenciju odgovorio snižavanjem cijena. Iako je profitabilniji od tradicionalnih proizvođača automobila, smanjenje cijena je smanjilo profitne marže Tesle koje su pomogle povećanju dionica. Očekivanja investitora da će kompanija povećati prodaju u budućnosti takođe su podržavala visoku cijenu Teslinih akcija, što ju je učinilo najvrednijim proizvođačem automobila na svijetu.

Akcije Tesle pale su u ponedjeljak 5% i ove godine su izgubile više od trećine vrijednosti.

Tesla je pad obima djelimično pripisao povećanju proizvodnje ažurirane verzije modela 3 u svojoj fabrici u Fremontu i gašenju fabrika koje je rezultat preusmjeravanja brodova iz Kine u Evropu od Crvenog mora zbog tamošnjih napada. Takođe se navodi da je njemačka fabrika zatvorena nedjelju dana zbog podmetnutog požara.

Ali povećana konkurencija u EV prostoru je veliki faktor u padu potražnje. U četvrtom tromjesečju Tesla je izgubio titulu najprodavanijeg svjetskog proizvođača električnih vozila od kineskog proizvođača automobila BYD.

Ipak, čak i uz nagli pad prodaje za Teslu, kompanija je povratila globalnu titulu od BYD-a, koji je pretrpio još veći pad prodaje vozila na baterije u odnosu na kraj prošle godine. BYD je izvijestio da je prodao samo 300.114 EV, ne uključujući hibride, u prvom kvartalu, u odnosu na 525.409 koliko je prodao u posljednjem kvartalu 2024.

Ali za razliku od Tesle, BYD-ova prodaja električnih vozila porasla je za 13% u odnosu na godinu ranije, kada je prodao samo 264.647 automobila na baterije.

Tesla se takođe suočava sa novom konkurencijom od strane proizvođača automobila naslijeđenih zemalja u zapadnim zemljama, od kojih većina predstavlja nove modele električnih vozila dok napreduju sa planovima za prelazak sa tradicionalnih vozila na motore sa unutrašnjim sagorijevanjem na električna vozila.

Toyota još nije objavila globalnu prodaju u prvom tromjesečju, ali je objavila da je njena čista prodaja električnih vozila za prva dva mjeseca ove godine porasla za 61%, iako na i dalje skromnih 14.504 vozila.

General Motors je u utorak objavio da je njegova prodaja električnih vozila u SAD-u pala za 22% u tromjesečju u odnosu na godinu ranije zbog odluke da ukine trenutnu verziju svog najprodavanijeg američkog EV-a, Chevrolet Bolta. Ali njegovi drugi noviji EV modeli – Cadillac Lyric, GMC Hummer SUV i pickup, kao i EV verzije Chevrolet Blazera i Silverado – u kombinaciji su ostvarili skok u prodaji od 841%, što je svijetla tačka u razočaravajućem kvartalu za GM ukupno.

Analitičari su očekivali prodaju od čak 440.000 do samo 414.000 vozila, rekao je Den Ajvs, analitičar Wedbush Securitiesa, koji je bio optimističan po pitanju dionica Tesle.

Ajvs je rekao da je najveći problem vjerovatno Teslina prodaja u Kini, za koju procjenjuje da je pala 3% u odnosu na godinu ranije. On je opisao kinesku potražnju kao “veoma mekanu”.

“Dok smo očekivali loš prvi kvartal, ovo je bila neublažena katastrofa koju je teško objasniti”, rekao je u bilješci klijentima. “Smatramo ovo kao ključni trenutak u priči o Tesli da Mask ili preokrene ovo u prvoj kvartalu. U suprotnom, očito bi mogli biti neki mračniji dani koji bi mogli poremetiti dugoročnu priču o Tesli.”

Dok ukupna potražnja za električnim vozilima i dalje brzo raste – prodaja električnih vozila u SAD porasla je 40% prošle godine i prvi put premašila 1 milion vozila – tempo rasta bio je manji od nekih predviđanja. To je navelo neke tradicionalne proizvođače automobila, kao što su General Motors i Ford, da povuku svoje planove za proizvodnju električnih vozila.