Company building, business
Ilustracija (Manolo Franco, Pixabay)

Kraj jedne ere: Industrijski div se razdvojio na tri kompanije

Podijeli

General Electric (GE) je jednom učinio gotovo sve za tipičnu američku porodicu – od obezbjeđivanja većeg dijela televizije koju su gledali, do sijalica i uređaja od kojih su zavisili, električne energije potrebne za napajanje osnovnih kućnih potrepština, čak i hipoteke koja je mnogima od njih omogućila da kupe nekretninu.

Ne više, javlja CNN.

Sa podjelom u utorak na dvije kompanije, raspad nekada moćne industrijske ikone je završen. Kompaniju je osnovao Tomas Edison 1892. godine i pretvorio je u najveću i najvrijedniju kompaniju na svijetu. Ali, tokom ovog vijeka, kompanija je postala previše naduvani konglomerat koji se bori sa problemima, opterećen loše tempiranim poslovima koji su joj ostavili neodržive nivoe duga.

Ali umjesto da se pozabavi tim dugom i riješi svoje bezbrojne probleme, konglomerat je potrošio desetine milijardi na otkup dionica i dividende u očajničkom pokušaju da podrži opadajuću cijenu svojih dionica.

Ta strategija, međutim, nije uspjela i do 2018. je dislocirana iz Dow Jones Industrial Average, indeksa 30 kompanija dizajniranih da predstavljaju najznačajnije američke dionice. Bio je originalni član indeksa i njegov dio neprekidno od 1907. Zamijenio ga je trgovac lijekovima, Walgreens Boots Alliance.

GE se već riješio 49% udjela u NBC-ju i prodao svoje poslovanje s uređajima kineskom Haieru 2016. Ali tempo prodaje porastao je pod novim direktorom. On je 2020. prodao je kultnu jedinicu sijalica, koja je bila jedan od temelja nastanka kompanije u 19. vijeku.

Ostale jedinice, kao što je lizing aviona, prodate su konkurentima, što je zatvorilo knjige o nekada moćnoj finansijskoj jedinici GE Capital. GE Capital je odigrao veliku ulogu u širem padu kompanije sa pozajmljivanjem raznim klijentima i segmentima, uključujući drugorazredne hipoteke, uzrokujući da kompanija izgubi svoj AAA kreditni rejting usred Velike recesije 2009. godine.

Konačno, u novembru 2021. GE je najavio planove za podjelu u tri odvojene kompanije – GE Healthcare, koja je izdvojena prošle godine, GE Aerospace, koja proizvodi mlazne motore, i GE Vernova, koja se sastoji od poslovanja za proizvodnju energije. GE Healthcare je počeo sa trgovinom u januaru 2023 a u utorak su se dionice te dvije preostale kompanije počele trgovati na američkim tržištima.

Potezi uprave pomogli su da se preokrenu dionice GE, koje su pale 45% u 2017. i još 57% u 2018. Njegove dionice su se skoro udvostručile, 95% u 2023, a ove godine još 37%.

GE Aerospace će zadržati dugogodišnji simbol dionica GE i dosadašnjeg direktora.