Klinički centar Crne Gore KCCG

Nezavisni sindikat KCCG traži izmjene kolektivnog ugovora: Istu platu primaju i oni koji rade na zračenju i na šalteru

Podijeli

Nezavisni sindikat Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) nije zadovoljan zaradama srednjeg medicinskog kadra i najavio je da će zatražiti razgovore kod predstavnika izvršne vlasti. Poručili su da, na primjer, medicinska sestra ima oko 580 eura platu, što se svrstava u jako niske zarade, a obavlja zahtjevne poslove.

Predsjednica Nezavisnog sindikata Ratka Prodanović kazala je na konferenciji da je potrebno da se formira komisija koju će da čine predstavnici ministarstava zdravlja i finansija, Univerziteta ili Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija kako bi sačinili pravedna rješenja kroz izmjene Granskog kolektivnog ugovora.

Istakla je da u praksi medicinska sestra, koja radi u Urgentnom centru, ima koeficijent 6,95, a zaposleni sa srednjom stručnom spremom u javnoj upravi imaju 7,30.

Podsjetila je da su još 2022. godine tražili izmjene GKU, ali da je resorno ministarstvo ignorisalo njihove prijedloge.

Prodanović je kritikovala na koji način se do sada mijenjao GKU, te je navela da se izmjene usvajaju paušalno i populistički “sa takozvanim reprezentativnim sindikatima“, koji nakon potpisivanja ugovora sa ministrom daju izjave da su “bili obmanuti ili da im je nešto podmetnuto“.

Rekla je da većina zaposlenih u KCCG nije obuhvaćena povećanjem zarada od deset odsto u vidu stimulacija za srednji nemedicinski kadar, jer je predviđeno da ga dobijaju oni koji nemaju prekovremeni i dopunski rad, pripravnost ili dežurstvo.

“Manjak je kadra i veliki broj zaposlenih mora imati makar jedan sat više od redovnog rada. Ne mogu ovo uvećanje imati ni zaposleni na odmoru, bolovanju”, kazala je ona i dodala da to ne više tako.

Istakla je i da je GKU predviđeno uvećanje koeficijenata određenim kategorijama zdravstvenih saradnika kao što su logoped, socijalni radnik, hemijski inženjer…, koji su svrstani u grupu I prema koeficijenata složenosti poslova, dok su visokostručna sprema, specijalisti strukovnih nauka i fizioterapeuti sa istim nivoom kvalifikacije ostali u grupu II sa nepromijenjenim koeficijentom.

“Prvo su bili diskriminisani nemedicinski, a sada su medicinski radnici”, rekla je ona.

Dodala je i da je konfuzija nastala podjelom radnika na medicinski i nemedicinski kadar u GKU.

Potpredsjednik nezavisnog sindikata Miljan Vujović rekao je da se ovakvim istupima ne ruše državi, da ne ucjenjuju nadležne, već da samo žele da razgovaraju i unaprijede stanje, te je pozvao resornog ministra da sagledaju dalje korake.

“Ne može da bude isti koeficijent nekome ko radi na šalteru i ko radu u zoni zračenja. Neke nelogičnosti se moraju korigovati”, kazao je on.

Prodanović je podsjetila da je tokom 2023. godine za fizioterapeute, koji rade u Institutu ,, Dr Simo Milošević“, koeficijent promijenjen na 11,91, a bio je 9,37.

“Koliko tražimo da bude u javnom zdravstvu”, kazala je ona.

Dodala je da je zbog neujednačenih zarada riječ o diskriminaciji koja je suprotna Zakonu o radu, te da je nužno da se GKU uskladi sa odredbama Zakona. Kazala je da se izmjenama Zakona o zaradama u javnom sektoru ne mogu riješiti sva pitanja, te da se takvom pričom ,,kupuje vrijeme“.

“Taj zakon bi onda morao imati nekoliko hiljada stranica kako bi prepoznao sve to”, rekla je ona.

Vujović je istakao da su u Hrvatskoj doktorima povećane plate za oko 600 eura, medicinskim saradnicima oko 400, a medicinskim sestrama 200-300, kroz izmjene Zakona o zaradama u javnom sektoru, koje će da se koriguju i kod nas, ali nije, prema njegovim riječima, izvjesno na koji način će to da se realizuje. Kazao je da su Hrvati različite koeficijente 10, 11, 12 – spojili u jedan, ali nijesu uzimali najniži, nego najviši.

“Da li će naša vlada da uzme niže ili veće koeficijente za slične poslove, vidjećemo. Pozivamo ministra da popričamo o ovim temama”, kazao je on.