Ilustracija (Foto: Pixabay)

Uspon i pad evropskog tržišta nekretnina u 2023: Evo koje zemlje su bile najotpornije

Podijeli

Prosječne cijene kuća unutar eurozone pale su za 1,1% u posljednja tri mjeseca 2023. u odnosu na prethodnu godinu, prema Indeksu cijena kuća, pokazatelju Eurostata.

Cijene kuća za Evropsku uniju u cjelini pokazale su blagi porast od 0,2% u godini.

Rezultati pokazuju da prosječne cijene ne padaju toliko kao ranije – isti indeks je u trećem kvartalu prošle godine pao za 2,2%, odnosno 1,1% u eurozoni i EU.

Najveći pad cijena zabilježen je u Luksemburgu

Jedna od zemalja najteže pogođenih padom cijena nekretnina bio je Luksemburg, gdje su cijene kuća pale za 14,4%, nakon pada od 13,9% u prethodna tri mjeseca.

Cijene nekretnina u Luksemburgu pale su na najniži nivo od kraja 2020. Pad je pripisan kombinacijom visokih kamatnih stopa i gubitka apetita investitora za iznajmljivanje. Došlo je do značajnog pada transakcija na tržištu nekretnina. To je, do kraja 2023. godine, zapravo polovina broja poslova sklopljenih 2022. godine.

Osam zemalja u Evropi prijavilo je pad cijena kuća u posljednja tri mjeseca 2023. godine, iako manje dramatičan od onih u Luksemburgu. Cijene u Njemačkoj pale su 7,1%, dok je u Finskoj zabilježen pad od 4,4%.

Najveći rast cijena nekretnina zabilježen je u Poljskoj, gdje su cijene skočile 13%. Bugarska i Hrvatska su sljedeće, s rastom od 10,1%, odnosno 9,5%.

U poređenju sa prethodna tri mjeseca zaključno sa septembrom, cijene su pale u ukupno 11 zemalja. Francuska je zabilježila pad od 2,7%, dok su cijene u Latviji pale za 2,5%. Vijesti iz Italije bile su veselije jer su cijene ostale stabilne.

Najveći rast u tom periodu zabilježen je u Poljskoj, za 4,8%, u Hrvatskoj za 3,4% iu Irskoj, koja je zabilježila rast od 3%.

Izvor: Eurostat/Euronews Business