putovanja, travel, travelling, aerodrom, airport
Ilustracija (Foto: Alexandr Podvalny, Pexels)

I Čilipi su blizu: Sve više građana Crne Gore putuje preko aerodroma u Dubrovniku

Podijeli

Prethodnih mjeseci bilo je dosta rasprave o tome što sve više crnogorskih građana koristi blizinu i pogodnosti aerodroma u Tirani kako bi po povoljnoj cijeni stigli na željene evropske destinacije. Prema tim podacima, tokom 2023. preko Tirane letjelo je 53.000 putnika iz Crne Gore, a u 2024. godini već njih 20.000, koristeći neke od skoro 100 linija koje pruža aerodom.

S druge strane, u Hrvatskoj, postoji takođe odlično povezani aerodrom “Ruđer Bošković” u Čilipima kod Dubrovnika, koji je svega 30-ak kilometara udaljen od Herceg Novog i 120 kilometara od Nikšića.

Aerodrom, osim blizine, karakteriše i veoma veliki broj linija, ali prema raspoloživim podacima, ne toliko jeftinim kao iz Tirane. Uprkos tome, sve više građana iz Crne Gore koristi ovaj aerodrom.

Pitali smo upravu aerodroma da li raspolažu podacima koliko je državljana Crne Gore koristilo njihove linije, i evo odgovora koji smo dobili:

“Zračna luka ‘Ruđer Bošković’ ne raspolaže s podatkom o nacionalnosti putnika (zbog GDPR regulative) koji putuje preko naše zračne luke, već imamo podatke o odredištima putnika, tako da Vam ne možemo precizno odgovoriti na pitanje o broju. Ono što možemo istaknuti je da oko 15% ukupnih putnika na godišnjem nivou se odnosi na državljane BIH, Crne Gore i Srbije koji putuje preko Zračne luke ‘Ruđer Bošković’. U 2023. godini Zračna luka ‘Ruđer Bošković’ je ostvarila 2,41 milion putnika”.

Ovaj procenat znači da je oko 360.000 putnika i Crne Gore, Srbije i BiH prošle godine letjelo s dubrovačkog aerodroma.

Dubrovački aerodrom je, kako su naveli, izuzetno dobro povezan u ljetnim mjesecima sa svim većim gradovima EU tokom ljetne sezone, “a i aktivno radimo na povećanju prometa i ruta u zimskoj sezoni”.

“Također, u ljetnoj sezoni imamo direktne letova za SAD s United Airlinesom na ruti Njujork EWR – Dubrovnik – Njujork EWR što doprinosi transfernom prometu”, kazali su nam u odgovorima dostavljenim elektronskom poštom.

Nedavno je irski avio-prevoznik Ryanair u Dubrovniku otvorio svoju treću hrvatsku bazu. Šta će to značiti za “Ruđera Boškovića” i kakve rezultate do kraja godine očekujete?

– Otvaranjem baze s dva aerodroma, Ryanair će doprinijeti još boljoj povezanosti Dubrovnika s Evropom, što je vidljivo iz 19 ruta koju su pokrenuli na samom početku ove ljetne sezone. Očekujemo jako dobar rezultat i rekordnu godinu sa oko 3,1 milion putnika ukupno. Jako je bitno istaknuti da će Ryanair prometovati i u zimskoj dijelu sezone.

Dubrovnik je preko svog aerodroma povezan sa više od 70 međunarodnih destinacija a, kako su istakli, prometovaće više od 40 avio-kompanija u redovnom saobraćaju.