online shopping, ecommerce
Ilustracija (Adobe Stock, Mastercard)

MasterIndex Crna Gora: 74% ispitanika zainteresovano za ESG teme

Podijeli

Čak 74% ispitanika ovogodišnjeg Masterindex istraživanja navelo je kako je potrebno obratiti više pažnje na pitanja u vezi sa očuvanjem životne sredine, društva i korporativnog upravljanja, objavila je kompanija Mastercard. Među ispitanicima koji su istakli važnost ESG pitanja, 38% njih smatra da je potrebno više angažovanja kada je riječ o društvenim pitanjima, dok je 25% ispitanika istaklo kako briga o životnoj sredini zahtijeva veću pažnju.

Kada se govori o socijalnim pitanjima, ispitanici su najčešće pominjali sljedeće teme: problemi uslova rada u obrazovnim institucijama (20%), opremljenosti bolnica (13%) i kao i različite forme pomoći ugroženim grupama i jednakosti polova.

Kao prioritetne inicijative u oblasti zaštite životne sredine, ispitanici vide zaštitu životne sredine (16%), inicijativu za ozelenjavanje i pošumljavanje (14%), i inicijativu za edukaciju o odlaganju otpada (8%). Pored toga, prepoznati su i problemi ilegalnih deponija, prečišćavanja vode i zagađenja zemljišta.

MasterIndex Crna Gora istraživanje koje je sprovedeno među aktivnim korisnicima kartica u Crnoj Gori, pokazalo je da MasterIndex je pokazao da ispitanici prepoznaju da njihove pojedinačne akcije doprinose širim ciljevima. Kao najčešće spominjane aktivnosti koje pojedinci preduzimaju, čak 37% ispitanika navelo je smanjenje korišćenja automobila, dok se 25% izjasnilo kako podržava male proizvođače i porodična preduzeća. Aktivnosti kao što su učešća u ekološkim akcijama poput čišćenja zelenih površina i sadnje drveća, izbjegavanja plastičnih kesa, reciklaže i doniranja humanitarnim organizacijama, takođe su često isticani. Čak 39% ispitanika navelo je kako pomaže zajednici slanjem humanitarnih SMS poruka.

Kao dodatni pokazatelj važnosti ESG tema pokazuje i podatak da 30% korisnika kartica ističe kako im je važno da kompanije čije proizvode koriste budu društveno odgovorne, dok 40% ne uzima ovaj faktor u obzir.

Mastercard je posvećen jačanju ekonomije i osnaživanju ljudi, odnosno na izgradnji održive ekonomije u kojoj svi pojedinci i biznisi imaju jednake prilike da napreduju. Kompanija postavlja standarde i principe održivosti kako bi dala svoj doprinos. Podržavanjem tehnologije, inovacija, pojedinaca i biznisa, osjetljivih grupa, humanitarnih inicijativa, Mastercard pruža šansu za pravedniji i prosperitetniji svijet.

MasterIndex Crna Gora istraživanje je tradicionalno godišnje ispitivanje navika i potreba aktivnih korisnika platnih kartica u Crnoj Gori. Istraživanje se sprovodi svake godine od 2009. godine i obavljeno je na reprezentativnom uzorku građana iz cijele Crne Gore starijih od 18 godina, saopšteno je iz kompanije.